Totul despre Vitamina C | Articole medicale | Provita Nutrition
Home / Articole medicale / Totul despre vitamina C

Totul despre vitamina C

Vitamina C este poate cel mai folosit supliment, in prevenirea astmului bronsic, alergiilor, infectiilor virale si bolilor de inima. Vitamina C este de asemenea esentiala pentru ca organismul sa poata sintetiza colagen. Colagenul este essential pentru mentinerea elasticitatii tesuturilor, pielii si peretilor sistemului cardio-vascular. Vitamina C ia parte in procesul de asimilare a calciului devenind astfel importanta pentru sanatatea oase;or si dintilor. Vitamina C nu este toxica si nu irita stomacul ca unele medicamente cum este aspirina.

Profesorul Linus Pauling (parintele terapiei cu vitamina C) recomanda administrarea zilnica de doze mari de vitamina C atat pentru mentinerea cat si pentru recapatarea sanatatii in special in bolile cardio-vasculare. Mai recent, s-a descoperit ca efectul administrarii ciupercii REISHI (Ganoderma Lucidum) este mult mai mare daca se administreaza simultan cu doze relativ mari de vitamina C (6-9 grame/zi).

Si totusi, vitamina C este acida.  Multi ne intrebam ce efecte are, in doze mari.

Acidul ascorbic este un acid slab, putin mai puternic decat otetul.  Dizolvata in apa, vitamina C este acra, dar mai putin acra decat acidul citric din lamaie.

Intrebarea este: se poate ca o cantitate mare de acid ascorbic slab sa cauzeze probleme in organism? Raspunsul este da, uneori, si in anumite situatii.  Dar, luand cateva masuri de precautie, problemele potentiale pot fi evitate cu usurinta.

Acid in cavitatea bucala

Sa nu uitam ca orice fel de acid poate deteriora smaltul dintilor.  Acesta este si motivul pentru care medicul stomatolog ne curata dintii si ne avertizeaza impotriva placilor dentare – pentru ca acidul produs de bacterii in cavitatea bucala poate cauza carii dentare.

Bauturile racoritoare tip Cola contin acid fosforic, care este folosit chiar de dentist pentru a curata dintele inainte de aplicarea unui material izolator. Dar reversal monedei este subtierea smaltului conducand eventual la carii. Acidul ascorbit nu afecteaza dintele daca prezenta sa in cavitatea bucala este doar tranzitorie. Este bine ca dupa administrarea de vitamina C sa se clateasca gura cu o solutie usoara de apa cu bicarbonat de sodiu (alimentar).

Comprimate vitamina C pentru supt

Folosite cu succes la copii pentru ca sunt dulci, aceste comprimate sunt foarte la indemana pentru administrare copiilor. Dar, unele astfel de comprimate continand zahar si acid ascorbic, plimbate prin gura, se pot depune in spatiul dintre dinti. Asadar, se recomanda ca dupa folosirea comprimatelor de vitamina C pentru supt, gura sa fie clatita cu apa, sau dintii sa fie spalati. Varianta ideala este de a folosi comprimate ne-acide de vitamina C pentru supt. Verificati daca tabletele sunt in intregime fabricate cu vitamina C ne-acida.

Aciditatea stomacala

Persoanele cu sensibilitati la stomac, pot avea neplaceri cand folosesc doze mari devitamina C, de pilda in situatiile de preintampinare a unei infectii virale acute (1-3 gr. sau chiar mai mult, la fiecare 20 minute). Pe de alta parte insa multe persoane nu manifesta probleme de aciditate chiar la o doza de 20grame de vitamina C administrate intr-o ora.

Acidul prezent in mod obisnuit in stomac, acid clorhidric (HCl), este foarte puternic – de zeci de ori mai acid decat vitamina C.

Cand se inghite o cantitate mare de vitamina C, traiectul digestiv il difuzeaza in sange cat poate de repede, dar dureaza totusi ceva timp. Unele persoane afirma ca simt comprimatele de acid ascorbic „depozitate” la baza stomacului pe masura ce se dizolva. Aceasta situatie este simplu de evitat folosindu-se vitamina C sub forma de cristale sau daca administrarea viatminei C (acid ascorbic) se face cu mancare sau lichide. O alta metoda utila este ca dupa ce s-a administrat o doza mare de vitamina C sa se bea cateva guri de solutie de apa cu bicarbonat de sodium (alimentar). Aceasta neutralizeaza imediat aciditatea.

Echilibrul acido-bazic al organismului

Se pune intrebarea: doze mari acide , chiar si in cazul unui acid slab cum este vitamina C, pot deregla echilibrul acido-bazic (pH), creand probleme de sanatate?

Raspunsul este NU, pentru ca organismul controleaza in permanenta pH-ul sangelui.

Oricum, rinichii regleaza aciditatea organismului in general (pe parcursul orelor si zilelor), excretand in urina componente acide sau bazice, dupa cum este cazul.

Cand sangele devine prea acid, exista si un alt sistem de rezerva pe care organismul il foloseste pentru intervale de timp imediate (minute pana la cateva ore), si anume sistemul nervos autonom – care accelereaza ritmul respiratiei, si alstfel se elimina mai mult bioxid de carbon din sange, fapt care reduce aciditatea formulei sanguine.

Unele alimente pot provoca, indirect, aciditate.  De pilda, ori de cate ori se consuma mai multa proteina (in special carne), mai multa decat are nevoie organismul respectiv (pentru mentinerea starii de sanatate si crestere), proteina este metabolizata in acid care trebuie apoi eliminat de rinichi, de obicei sub forma de acid uric.  In cursul acestui proces, excretia acidului in urina este insotita de o eliminare simultana de calciu si/sau magneziu, fapt care reduce rezervele organismului de aceste doua minerale alcaline.

Totusi, intrucat acidul ascorbic este un acid slab, o mare cantitate poate fi tolerata inainte ca echilibrul acido-bazic sa fie afectat.

Desi s-a afirmat ca vitamina C ar cauza pietre la rinichi, nu exista dovezi in acest sens. In realitate, aciditatea si tendinta diuretica a vitaminei C tind sa contribuie la diminuarea acestui efect, in cazul persoanelor predispuse. De fapt vitamina C (acidul ascorbic) dizolva pietrele la rinichi compuse din fosfat de calciu si struvit.

Tipuri de vitamina C

Vitamina C este disponibila in mai multe variante.

Acidul ascorbic este cel mai des intalnit si poate fi cumparat sub forma de tablete, comprimate cu efect intarziat, sau pulbere. Comprimatele mai mari (1-1,5 grame per tableta) sunt convenabile dar pot fi destul de scumpe. Cele cu efect intarziat contin un carbohidrat complex care intarzie dizolvarea ascorbatului in stomac, fiind apoi eliberat treptat, in urmatoarele ore.  Avantajul in aceasta situatie, este mentinerea unui nivel ridicat al compusului in sange dar unele studii indica posibilitatea interferentei negative a substantelor excipiente folosite la fabricarea tabletei.

Pulberea de acid ascorbid, sau cristale este in general mai ieftina.  Cristalele pure se dizolva mai repede decat tabletele si prin urmare poate fi absorbita mai rapid de organism. Totodata, nu se mai ingereaza ingredientele folosite la tabletare (excipientii) care nu au nici un efect util pentru sanatate.

Linus Pauling, „parintele vitaminei C” si laureat al premiului Nobel in medicina, opteaza in favoarea administrarii de acid ascorbic pur sub forma de cristale solubile, fiind complet lipsit de aditivii necesari in producerea comprimatelor.

Ascorbat tamponat

Un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar a fost dintodeauna folosit drept un antacid eficient si nepericulos, diluand imediat aciditatea stomacala.

Cand acidul ascorbic este suplimentat impreuna cu bicarbonat de sodiu alimentar, bicarbonatul sifoneaza (eliberand bioxid de carbon), iar sodiul ramas neutralizeaza aciditatea ascorbatului.

Ascorbatul de calciu poate fi si el procurat sub forma de pulbere, si se dizolva repede in apa sau suc.  Sub aceasta forma tamponata, ascorbatul nu prezinta nici un pericol pentru cavitatea bucala sau un stomac sensibil, si poate chiar fi aplicat direct pe gingii invindecarea unor infectii.  Este insa mai scump decat echivalentul de acid ascorbic si bicarbonate.

Ascorbatul de calciu are avantajul de a fi lipsit de aciditate. Ar un gust usor metalic si putin astringent, dar nu acru cum este acidul ascorbic. Proportia este de aproximativ110mg calciu la 1,000mg ascorbat de calciu. Totusi Linus Pauling recomanda mai degraba acidul ascorbic, fiind considerat ca absorbabil mai rapid si cu efecte mai mari.

Alte forme de ascorbat tamponat sunt ascorbatul de sodiu si ascorbatul de magneziu.

Majoritatea adultilor au zilnic nevoie de 800-1,200 mg de calciu, si 400-600 mg de magneziu. Eticheta de pe flacoanele continand ascorbat tamponat trebuie sa mentioneze cantitatea de mineral pur dintr-o lingurita. Pretul este mai ridicat decat al acidului ascorbic.

Formele tamponate de ascorbat sunt deseori mai bine tolerate la doze mai mari decat acidul ascorbic, dar par sa nu fie la fel de eficiente in prevenirea simptomelor acute de raceala.  Acest fapt s-ar putea datora necesitatii formelor tamponate de a absorbi un electron din organism pentru a putea actiona ca ascorbat pur.

Unele tipuri de vitamina C sunt formule speciale ale producatorilor cum ar fi forma Ester C si sunt prezentate ca fiind superioare fata de vitamina C standard. Nu exista insa studii concludente care sa sustina aceasta afirmatie.

Ascorbil palmitat

Este compus dintr-o molecula de ascorbat legata de o molecula de acid palmitic  avand proprietatea de fi dizolvabil atat in apa cat si in grasimi, la fel ca si acizii grasi din componenta membranelor celulare.

Este larg folosit ca antioxidant in produse alimentare procesate, si in fabricarea cremelor de fata, fiind considerat mai stabil decat vitamina C.

Totusi, dupa ingerare, componenta ascorbata a ascorbilului palmitat pare sa se disocieze in molecula de ascorbat si acid palmitic, pierzandu-si astfel proprietatea speciala.  Este in acelasi timp mai scump fata de acidul ascorbic.

Ascorbat natural

Exista forme naturale de ascorbat, extrase din plante.

De pilda, acerola (cireasa de Barbados) contine o cantitate mare de vitamina C, variind in functie de stadiul de parguire, si a fost folosita impotriva racelii.

Exista asadar comprimate de vitamina C extrasa din acerola dar in general, din cauza pretului au un dozaj redus si sunt considerabil mai scumpe decat acidul ascorbic.

Bioflavonoizii

Sunt antioxidanti prezenti in citrice.

Se considera ca bioflavonoizii maresc capacitatea de absorptie si utilizare a vitaminei C.

Pentru a avea efect , comprimatele sau capsulele de bioflavonoizi trebuie sa aiba un dozaj de cel putin 500 mg.

Pentru consumatorul de rand, solutia cea mai buna pare a fi vitamina C obisnuita (acid ascorbic) cu sau fara adaus de bioflavonoizi. Poate fi usor asociata cu bicarbonat de sodiu de catre cei care eventual au probleme de aciditate la stomac.

Citricele, ardeii grasi, precum si multe alte fructe si vegetale contin cantitati mari  de bioflavonoizi. Iata un motiv in plus de a folosi suplimentele in armonie cu o hrana sanatoasa.

Produse recomandate cu doze mari de vitamina C

Lasă un răspuns