Suplimentarea cu colina (Choline) este esentiala | Viata sanatoasa
Home / Articole medicale / Suplimentarea cu colina (Choline) este esentiala

Suplimentarea cu colina (Choline) este esentiala

Creierul nostru are nevoie de aceasta pentru gandire si memorie

Creierul nostru are o mare afinitate pentru colina. Este caramida primara pentru acetil-colina. Creierul nostru o foloseste 24/7 pentru a mentine o comunicare clara intre trilioanele de neuroni.

Colina este necesara pentru indeplinerea tuturor functiilor de baza, precum gandirea, memoria si somnul. Controleaza de asemenea, chiar si modul in care ne deplasam. Muschii nostri primesc comenzi din partea creierului prin intermediul acetil-colinei. Acest lucru inseamna ca echilibrul si stabilitatea sunt controlate de acest transmitator cheie. Ca multe dintre substantele nutritive, rezervele corpului de colina scad odata cu inaintarea in varsta.

Odata cu acest lucru, va puteti confrunta cu urmatoarele simptome:

  • memorie slaba și pierderi de memorie;
  • oboseala sau lipsa de energie;
  • ceata mentala si/sau un sentiment de confuzie;
  • probleme de somn, agitatie, zvarcoliri;
  • incapacitatea de a invata lucruri noi;
  • senzatia de distragerea a atentiei sau iritabilitate;
  • mers instabil si nesigur, imposibilitate de a sta in echilibru.
Super colina (Super Choline) cu metionina si vitamina B12

Super Colina (Choline) cu metionina si Vitamina B12

Supliment alimentar – un nutrient esential pentru metabolizarea grasimilor.
Recomandat in caz de steatoza hepatica (ficat gras), ficat deteriorat de alcoolism, sange „gros”.
Ajuta la mentinerea integritatii membranei celulare si la comunicarea celulara.

In momentul in care organismul nu primeste cantitatea suficienta de colina, incepe procesul de autodistrugere

Din instinctul de supravietuire, cand nu se poate obtine cantitatea suficienta de substante nutritive de la furnizorul principal adica alimentatie, organismul nostru va incepe sa le colecteze din alte surse.

Atunci cand nivelul de colina scade, creierul nostru vaneaza si extrage aceasta substanta din membranele celulelor nervoase. Acest ultim proces se numeste „auto-canibalism” si este foarte periculos. Pe termen scurt, creierul nostru va folosi aceasta tehnica pentru a pastra memoria si alte functii ale organismului in parametrii normali de functionare. Dar, pe termen lung, celulele nervoase se deterioreaza.

De la colina la acetil-colina este doar un singur pas. Suplimentarea cu colina ajuta la marirea numarului de neuro-transmitatori care asigura o minte agera si stimuleaza memoria.

Studiile clinice demonstreaza legatura dintre colina si memorie

Este foarte probabil ca pana acum nu ati mai auzit de colina, majoritatea oamenilor nemaiauzind de aceasta. Colina constituie una dintre cele mai importante substante nutritive, acest lucru fiind bine cercetat si studiat, existand zeci de studii realizate atat pe animale cat si pe oameni.

Cateva exemple puteti urmari in randurile urmatoare:

1. Cercetatorii care au administrat suplimente cu colina soarecilor de camp, au constatat ca acestia au dezvoltat o memorie mult mai clara comparativ cu soarecii carora nu li s-a administrat colina. In prima zi, ambele grupuri de soareci au indeplinit toate sarcinile cu succes, inclusiv evitarea socurilor electrice intrucat acestia au patruns printr-un labirint special amenajat. In cea de-a doua zi, soarecilor carora nu li s-au administrat suplimente cu colina, au uitat de socurile electrice, cazand astfel in capcana acestora. Acel grup de soareci care a primit suplimente cu colina, si-a amintit cu succes de socurile electrice, evitand astfel sa fie electrocutati.

2. Într-un studiu uman, cercetatorii de la Universitatea Northwestern din Chicago au testat persoanele cu un deficit de colina. Acestia au primit o serie de teste de memorie, iar rezultatele au fost medii. În etapa urmatoare, au impartit aceleasi persoane in doua grupuri. La primul grup de persoane s-au administrat suplimente cu colina.

Dupa 24 de saptamani, ambele grupuri au repetat testele de memorie. Nu este deloc surprinzator, dar grupul care a primit colina suplimentar a realizat aceste teste cu brio, iar rezultatele lor au aratat o imbunatatire considerabila comparativ cu prima runda de teste. Grupul care nu a primit suplimente cu colina a avut rezultate slabe. Rezultatele lor nu au aratat nici o imbunatatire fata de prima runda de teste.

Sanatatea cardiovasculara si cerebrovasculara

Stimularea nivelul de colina in sange are un efect puternic asupra homocisteinei și proteina C reactiva (CRP). Daca va place sa va documentati frecvent, probabil ați auzit despre aceste notiuni care sunt destul de importante. Homocisteina si proteina C reactiva sunt de fapt indicatori mult mai buni pentru sanatatea inimii si a creierului decat orice alt indicator – inclusiv colesterolul.

Cercetarile au demonstrat ca homocisteina determina stresul oxidativ al endoteliului vascular si de asemenea, au concluzionat ca menținerea nivelului optim de homocisteina este foarte importanta pentru sanatatea inimii.

Corpul nostru produce proteina C reactiva, acesta fiind un mecanism de aparare. Atunci cand o parte interna corpului (inclusiv organe) este accidentata sau agresata, acesta trimite semnale catre restul corpului pentru ajutor. Apoi, sistemul imunitar transmite celule albe si molecule inflamatorii, inclusiv CRP in zona accidentata.

Celulele de aparare incearca sa stabileasca zonele afectate, incercand sa se apere. Dar acest raspuns defensiv al organismului cauzeaza inflamatie. Raspunsul inflamator are nevoie de energie sub o forma foarte puternica, iar acest lucru poate deteriora tesuturile inconjuratoare.

Varfurile ascutite din nivelurile de CRP sunt un semn precoce de inflamatie in organism. De aceea, CRP este un indicator foarte bun. Putem evalua sanatatea inimii folosind nivelurile CRP si de homocisteina mai bine decat cu nivelul de colesterol.

New England Journal of Medicine a publicat un studiu masiv asupra CRP, facut pe aproape 28.000 de persoane. Cercetatorii au descoperit ca CRP este un indicator al sanatatii cardiovasculare mult mai bun decat LDL colesterol.

Mai jos sunt cateva dintre studiile care atesta acest lucru:

Un experiment publicat in American Journal of Clinical Nutrition a studiat doua grupuri de persoane. Un grup a avut o alimentatie fara colina. Celalalt grup a primit un supliment cu colina. La persoanele la care nu s-a administrat colina s-a observat o crestere abrupta a nivelului de homocisteina. Dupa doar 10 zile, nivelul de homocisteina al acestora a crescut cu 35%.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma cantitati mai mari de colina au niveluri mai mici de homocisteina si CRP. Studiul a urmarit doua grupuri de persoane. Un grup a consumat in medie o cantitate mai mica de 250 mg de colina pe zi. Celalalt grup a consumat in medie peste de 310 mg de colina pe zi. La grupul care a administrat mai mult de 310 mg de colina pe zi, s-a constatat o scadere a nivelului de CRP cu 22%.

Nu numai ca suplimentarea cu colina asigura energia mentala si protejeaza memoria, dar aceasta ajuta si la scaderea nivelurilor de CRP si homocisteina, prevenind astfel anumite posibile dezastre in organism.

Super colina (Super Choline) cu metionina si vitamina B12

Super Colina (Choline) cu metionina si Vitamina B12

Supliment alimentar – un nutrient esential pentru metabolizarea grasimilor.
Recomandat in caz de steatoza hepatica (ficat gras), ficat deteriorat de alcoolism, sange „gros”.
Ajuta la mentinerea integritatii membranei celulare si la comunicarea celulara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *