Secretele super oxid dismutazei (SOD)
Home / Articole medicale / Secretele super oxid dismutazei (SOD)

Secretele super oxid dismutazei (SOD)

Traducere dupa Dr. Al Sears, MD11905 Southern Bulevardul. Royal Palm Beach, Florida 33411 USA

Stiti de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii?

Cu totii am auzit ca femeile traiesc mai mult decat barbatii. Dar de ce? Raspunsul este chiar in genele lor. Astazi voi dezvalui un secret si voi arata cum sa il folositi pentru a va imbunatati starea de sanatate. Asta este ceea ce numesc eu „durata de timp” in care puteti fi puternic, sanatos, fericit si functioneaza atat la femei cat si la barbati.

Cercetatorii spanioli din orasul antic roman, Valencia, au descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii, dar ascund acest secret in spatele zidurilor universitare. Ei au descoperit ca femeile supradezvolta o gena care declanseaza productia unei super-enzime care extinde viata femeilor prin mentinerea sanatatii fiecarei celule din corpul acestora. Desi, rezultatele au fost publicate in revista „Federatia europeana a societatilor biochimice”, majoritatea doctorilor sunt inca in intuneric. Putini dintre cei care au auzit de aceasta enzima o numesc „enzima matusalemica”, acest nume provenind de la personajul biblic Matusaleum care a trait aproape 1000 de ani.

Un numar de studii realizate in domeniul imbatranirii au aratat ca animalele care produc aceasta enzima la cele mai inalte niveluri au o sanatate de fier. Prin tehnici specifice ingineriei genetice s-au conceput musculite de fructe, ce poseda o cantitate dubla din aceasta super-enzima. Studiile in acest sens demonstrand ca viata musculitelor de fructe este de doua ori mai lunga. Motivul pentru care nimeni nu a acordat atentie acestui studiu este ca pana de curand nu a existat nici o cale de obtinere a acestui antioxidant in organism. Acest antioxidant este foarte puternic, iar cercetatorii au investit foarte mult pentru a gasi o modalitate eficienta, fie de producere a acestei super-enzime in organism, fie de administare ca supliment. Acestia au esuat ani de zile, multi dintre ei gandidu-se se renunte la acest studiu.

Dar in prezent puteti beneficia la maxim de puterea acestei super-enzime, construindu-va rezerve de „enzime matusalemice”. Super-enzima care continua sa uimeasca cercetatorii este superoxid-dismutaza (SOD).

Superoxid-dismutaza este cel mai puternic luptator impotriva radicalilor liberi din corpul nostru. Unul dintre rolurile acesteia este cel de a lupta impotriva radicalilor liberi. SOD „domina” sistemul imunitar si reprezinta antioxidantul primar numarul unu. Este cel mai puternic antioxidant din corpul nostru. Antioxidantii care provin din vitamine si surse alimentare palesc in comparatie cu SOD.

AntioxidantNivel de protectie antioxidanta
1. SODcel mai puternic
2. Catalazaexceptional
3. Glutation peroxidaza (gpx)exceptional
4. Glutation coenzima Q10foarte puternic
5. Carotenoizii vitamina Eputernic
6. Flavonoizii, vitamina A, vitamina Cputernic
7. Minerale, proteinemoderat

Productia de SOD este vitala si incepe inca din pantece. Intr-un studiu realizat pe soareci – conceputi prin tehnici speciale de inginerie genetica – a relevat faptul ca acei soareci ai caror corpuri nu produceau SOD au murit in doar cateva zile de la atacul radicalilor liberi cauzat de absenta acestui antioxidant. Pana in prezent acest tip nou de SOD este singura modalitate prin care putem stimula nivelul de SOD in organism. De la articulatii fara dureri, pana la o inima sanatoasa, SOD ne face viata mult mai usoara, reducand durerile din viata de zi cu zi. In numeroase studii, persoanele care administreaza doze mari de SOD (minimum 2000 de mg/zi) au raportat mai putina rigiditate si mai putina durere la articulatii, iar acest lucru se datoreaza faptului ca noul tip de SOD sustine un raspuns inflamator sanatos (noul tip de SOD este extras din plasma sanguina de bovina asociata cu Catalaza).

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care administreaza noul SOD au niveluri mai ridicate de citokine antiinflamatorii si interleukina 10. SOD nu numai ca va ajuta in mentinerea sanatoasa a articulatiilor, dar studii anterioare au demonstrat, de asemenea, ca oamenii care traiesc intre 90 si 100 de ani au niveluri ridicate de interleukina 10.

SOD ajuta la mentinerea unei sanatati optime a inimii si a vaselor de sange. In studii clinice doctorii au constatat vase de sange sanatoase la acele persoane care administreaza SOD. Intr-un studiu, medicii au efectuat o ecografie pentru a verifica arterele carotidedin, jurul inimii. Pacientii care au administrat noul tip de SOD si-au mentinut arterele sanatoase, in comparatie cu pacientii care nu au adminstrat SOD.

Din primul moment in care veti utiliza SOD si atata timp cat veti continua administrarea acestui antioxidant, nivelul de sanatate va creste considerabil. In aceasta perioada va veti simti foarte sanatosi si fericiti, acest lucru venind din faptul ca sistemul imunitar se imbunatateste, iar radicalii liberi, fiind aceeia care dicteaza organismului cat de repede imbatranim, sunt distrusi.

Radicalii liberi sunt „dusmanii” care distrug organele si tesuturile facandu-le o data cu trecerea timpului sa imbatraneasca si sa se dezintegreze mai repede. Unii radicali liberi apar in mod normal pe durata metabolismului. Cand celulele noastre ard oxigen pentru a obtine energie, moleculele de oxigen folosite in acest proces devin instabile si pot deteriora organele si tesuturile. Ganditi-va la radicalii liberi ca si cum ar fi conducta de esapament a unui autoturism. Cand motorul masinii arde oxigen creeaza un produs toxic secundar (gazul de esapament).

Cu celule corpului se intampla exact acelasi lucru. Dar aici este de fapt o alta problema. Radicalii liberi sunt, de asemenea, generati atunci cand in organism exista alte toxine si otravuri din mediul inconjurator. De fiecare data cand inspiram fumul de tigara, fumul autoturismelor si alte substante chimice din hrana sau mediu, declansam in organism o noua avalansa de radicali liberi. Acestia uzeaza si distrug organismul provocand pagube in fiecare moment al zilei. Un doctor cunoscut estima ca fiecare celula din corpul nostru este supusa zilnic la 10.000 de atacuri ale radicalilor liberi.

Acum faceti un calcul simplu si inmultiti 10.000 de atacuri cu 50 de trilioane (1012) de celule din organism. Fara ajutorul antioxidantilor, acest tip de devastare va cauza o moarte prematura. SOD protejeaza precum un scut organele si tesuturile, pastrandu-le puternice si tinere pentru mult timp, acest lucru depinzand de nivelul de SOD din organism. Din aceasta cauza, soarecii din experimentul mentionat mai sus au murit. Antioxidantul primar este foarte important, organismele neputand supravietui fara acesta. Puterea antioxidantului SOD este de sine statatoare in lupta cu radicalii liberi, neexistand nimic mai puternic. In comparatie cu vitamina C, superoxid dismutaza este de 3500 de ori mai puternica. (noua forma de SOD este cea extrasa din plasma sanguina).

Dar, SOD nu doar cauta si distruge radicalii liberi. SOD face ca fiecare celula din corpul nostru sa fie mai puternica,mai rezistenta si mai capabila de a lupta impotriva altor atacuri din exterior. Nici un alt oxidant nu se poate compara cu SOD. In plus, SOD protejeaza structura ADN-ului (planul corpului nostru pentru a construi fiecare organ, tesut si celula din organism).

Intr-un studiu clinic randomizat, controlat cu placebo, cercetatorii au expus doua grupuri de oameni la terapia cu oxigen la presiune inalta. Rezultatul este acelasi ca si cand am lasa o felie taiata de mar pe masa din bucatarie timp de o ora. Oxigenul din aer da marului o coloratie maro si in cele din urma marul se va strica. In organism, aceasta „rumenire” se intampla cu membranele celulare, avand ca rezultat uzura celulelor si in cele din urma imbatranirea acestora. In cadrul acestui studiu, structura secundara de ADN a grupului de control s-a rupt, dar acest lucru nu s-a intamplat si in cazul grupului de persoane care administrau SOD. Membranele lor celulare au ramas practic intacte si chiar mai mult, structura secundara a ADN-ului acestora a ramas intacta. SOD sustine un sistem imunitar puternic si protejeaza structura ADN-ului printr-o modalitate eficienta de lupta impotriva imbatranirii. Datorita nivelului dublu de SOD, musculitele din fructe din experimentul pe care l-am mentionat mai sus au trait de doua ori mai mult.

Va veti bucura de o viata mult mai sanatoasa atunci cand nivelurile de SOD din organism sunt mai ridicate. Dar retineti, nu toata lumea are acelasi nivel de SOD in organism. Asigurati-va ca nivelurile de SOD din orgznismul d-voastra sunt ridicate.

V-ati intrebat vreodata de ce unii oameni, desi mananca sanatos si au un stil de viata echilibrat, imbatranesc destul de repede, iar acei oameni care desi beau, fumeaza si consuma alimente de tip fast-food traiesc pana la 90 de ani?
Urmatorul lucru ar putea constitui raspunsul la aceasta intrebare. Nivelurile de SOD variaza cu pana la 50% in functie de persoana.De aceea unii oameni imbatranesc rapid, iar altii traiesc pana la o varsta inaintata fara probleme. SOD reprezinta o masura de siguranta pentru longevitate si se pare ca este de o importanta mult mai mare decat alti factori cum ar fi dieta, exercitiile fizice, sau chiar fumatul. Acum nu trebuie sa intelegeti gresit. O dieta sanatoasa este foarte importanta, la fel si exercitiile fizice in mod regulat. Dar este foarte clar ca nivelul de SOD are un impact puternic asupra longevitatii chiar daca exista si alti factori de risc. De aceea, este foarte important sa pastram un nivel cat mai ridicat de SOD in organism. Un studiu pe animale a aratat ca suplimentarea cu noul tip de SOD a marit nivelurile de SOD din organism cu un procent enorm de 89%.

Stim ca femeile traiesc mai mult decat barbatii datorita faptului ca in corpurile acestora se produce mai mult SOD, dar doar cu cateva puncte procentuale. Imaginati-va ce ati putea face cu un nivel de superoxid dismutaza de 89 de ori mai ridicat. Pentru prima data aveti la indemana un mod eficient si sigur de a obtine mai mult SOD in organismul dumneavoastra.

Produsele mentionate in acest articol

SOD 3000 (super oxid dismutaza)

Antioxidant celular enzimatic, cu actiune anticancerigena. Protejeaza mitocondria impotriva radicalilor liberi si celula hepatica. Regenereaza nivelul de SOD la fumatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *