Rolul acidului clorhidric în procesul de digestie | Articole medicale
Home / Articole medicale / Rolul acidului clorhidric în procesul de digestie

Rolul acidului clorhidric în procesul de digestie

Informatie importanta despre rolul acidului clorhidric in procesul de digestie

Aclorhidria si hipoclorhidria sunt incapacitatea organismului de a secreta acid clorhidric in sucul gastric. Acidul clorhidric este essential pentru inceputul digestiei in stomac si formarea bolului alimentar. Totodata, acidul clorhidric distruge bacteriile ingerate impreuna cu alimentele.

Cel mai la indemana mod de a ne asigura ca aclorhidria si hipoclorhidria pot determina numeroase conditii clinice patologice.

Incapacitatea de a digera adecvat alimentele, tradusa printr-o malabsorbtie generala a proteinelor. Hipoclorhidria si aclorhidria cresc riscul de a dezvolta osteoporoza si alte conditii patologice degenerative.

Incapacitatea de a absorbi microelemente necesare pentru functionarea normala a organismului: zinc, magneziu, calciu, fier, seleniu, etc. In lipsa acestora corpul uman va suferi procese de degenerare si imbatrinire precoce.

Incapacitatea de a steriliza continutul gastric transforma corpul intrun mediu mai usor de suprapopulat de microorganisme patogene. Creste riscul de infectii enterice cu virusuri precum Epstein-Barr, Coxsachie, Echovirus. In lipsa mediului acid se va dezvolta infectia cu Candida albicans si numeroase bacterii comensale vor deveni patogene. Alimentele care vor trebui in mod normal sa fie digerate vor suferi procesul de fermentatie conducind la acumularea de gase intestinale si alcooli toxici pentru organismul uman.

Cresterea riscului de cancer gastric este una dintre cele mai serioase complicatii. Prezenta bacteriilor anormale in intestine va irita mucoasa stomacului si creste astfel riscul de transformare maligna. Pe masura ce mucoasa se apara de actiunea bacteriilor se regenereaza la rate inalte, iar diviziunile necontrolate sunt succeptibile de mutatii cancerigene.

Malabsorbtia vitaminei B12. Pentru ca aceasta vitamina sa poata fi absorbita necesita legarea de un factor intrinsec secretat de mucoasa gastrica. Acest factor poate fi utilizat numai in prezenta unui mediu acid gastric.

Tabloul clinic poate cuprinde:

 • imbatrinire accelerata datorita malabsorbtiei;
 • balonare, distensie abdominala si flatulenta prin fermentarea anormala a alimentelor;
 • tendinta la alergii datorita digestiei diminuate a alimentelor si acumularii de antigeni;
 • declansarea bolii de reflux gastro-esofagian;
 • anemie prin deficienta de fier si vitamina B12;
 • disbioza candidozica sau bacteriana prin dezechilibrul florei bacteriene intestinale;
 • scaune urit mirositoare;
 • instalarea acneei la adulti, eczeme, pete albe unghiale;
 • somnolenta dupa masa;
 • declansarea artritei reumatoide;
 • satietate precoce, scadere ponderala, zgomote hidro-aerice intestinale frecvente;
 • discomfort abdominal.

Suprapopularea bacteriana poate determina deficite ale micronutrientilor alimentari conducind la numeroase manifestari neurologice:

 • modificari vizuale, parestezii, ataxie, slabiciune musculara;
 • pierderi de memorie, halucinatii, modificari ale personalitatii si comportamentului.

Sursa: Medic.ro

De aceea, in special dupa o anumita varsta, este important sa se suplimenteze cu Enzime digestive. Trebuie avut insa in vedere ca enzimele sa contina suficienta Betaina HCL ca sursa suplimentara de acid clorhidric precum si spectrul complet de alte enzime necesare digerarii corecte si complete a proteinelor, lactatelor, grasimilor si carbohidratilor.

Enzimele digestive (Digestive Enzyme Complex) forte cu pancreatina oferita de Provita Nutrition contine toate ingredientele necesare pentru a asigura o digestive corecta.

Produsele mentionate in acest articol

Digestive enzymes complex (enzime digestive) forte

Complex forte cu pancreatin, bromelina, papaina, pepsina, betaina, lactaza, aspergillus. Supliment alimentar în 90 capsule vegetariene pentru o digestie totala.

Konig Digestive Enzymes (enzime digestive)

Supliment alimentar. Enzime digestive cu pancreatin 4 x USP, bromelina, papaina, pepsina, betaina, lactaza, celulaza, hemicelulaza, ghimbir, piperina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *