Metale grele și sănătatea | Articole medicale | Provita Nutrition
Home / Articole medicale / Metale grele și sănătatea

Metale grele și sănătatea

Metalele grele

Metalele in cantitati foarte mici sunt necesare tuturor formelor vitale. Ele patrund in celula vie sub forma de cationi, dar inglobarea lor este strict reglata, deoarece in cantitati mari practic toate metalele sunt toxice. Omul, asemeni celorlalte vertebrate, are nevoie de cationi de metale, care asigura derularea multor procese de importanta vitala. Din ele mentionam:

  • metale grele: cobalt, cupru, fier, mangan, molibden, zinc si in cantitati mici crom, vanadiu, nichel si plumb;
  • metalele usoare: de obicei se intalnesc in cantitati mari; calciu, magneziu, potasiu si sodiu.

Divizarea metalelor in necesare, neutre si toxice poate fi inexacta si deseori induce in eroare, deoarece toate elementele necesare in doze mici devin toxice si foarte toxice in doze mari. Diferenta intre concentratiile in care ele sunt folositoare si in care sunt daunatoare poate fi uneori foarte mica. De exemplu, limitele de toxicitate ale fluorului si seleniului au fost cunoscute cu mult inainte de a fi demonstrat ca aceste elemente sunt necesare in alimentare. Concentratiile mai mici sunt cauza cariei endemice, iar mai mari duc la o patologie complicata fluoroza, care ataca nu numai dintii (aparitia petelor cafenii inchise), dar si toate tesuturile osoase ale omului, in acest proces calciul este inlocuit cu fluor. In prezent, in conditiile impactului antropogen intens asupra naturii, este foarte important de a controla nivelul continutului metalelor in produsele alimentare, in mediul ambiant, deoarece sunt cunoscute cazuri de intoxicare a oamenilor cu compusii metalelor grele.

Prin ce sunt periculoase metalele grele?

In primul rand, in procesul de preparare a hranei metalele nu se descompun, dinpotriva concentratia lor pe unitatea de masa creste. In al doilea rand, metalele poseda proprietatea de a se acumula in organismul uman, astfel ele franeaza sau chiar blocheaza procesele biochimice intracelulare. In al treilea rand, majoritatea metalelor poseda proprietati mutagene si cancerigene. Metalele grele sunt greu de eliminat din organismul uman… Cateva cuvinte despre metalele cele mai raspandite.

Plumb

Plumbul este unul din metalele care polueaza mediul ambiant, raspandirea caruia in natura este direct proportional numarului unitatilor de transport. Exista multe descrieri despre aparitia anemiei, provocate la intoxicarea cu plumb. A fost stabilita dependenta mortalitatii oamenilor din cauza afectiunii vaselor creierului, nefritelor cronice si nivelului de poluare a mediului ambiant cu plumb. Investigatiile medicale au demonstrat ca schimbarile in comportamentul nou-nascutilor si a copiilor de varsta mica sunt conditionate de influenta plumbului prin intermediul organismului mamei in perioada dezvoltarii intrauterine si alaptarii. Aceasta concluzie este confirmata de toxicologi in rezultatul experientelor asupra animalelor.

Plumbul este unul din metalele grele, in jurul caruia sunt multe discutii si el, conform hotararii organizatiei internationale de ocrotire a sanatatii, este atribuit primilor indici de evaluare a poluarii mediului ambiant. Pentru plumb au fost stabilite concentratiile limita-admisibile (CLA). In produsele alimentare CLA ale plumbului oscileaza intre 0,005 mg/kg in produsele lactate si 1,0 mg/kg in peste. Plumbul, patrunzand in organism este absorbit de catre eritrocite, tesutul osos si nervos, rinichi. Intoxicarea cronica cu plumb duce la dezvoltarea nefritei. Efectul biochimic consta in inabusirea activitatii eritrocitelor si cresterea cantitatii de plumb in sange.

Este descris cazul dezvoltarii nefritei cronice la un copil, care a consumat apa de ploaie, cursa de pe acoperisul, vopseaua caruia continea plumb. Intoxicarea cronica cu plumb duce la imbolnavire si la atacarea nervilor motori ai terminatiilor, care se reflecta in dereglarea conductivitatii impulsurilor nervoase. Sursele de intoxicare cu plumb pot fi benzina, alimentele si bauturile, care se pastreaza in vase, in componenta carora intra plumb sau vopsele, ce contin plumb (vase de lut glasate, vopsele de tipar, unele mase plastice).

Cadmiu

Izvoare de intoxicare cu cadmiu pot fi acoperirea vaselor si metalelor, substantele colorante, care se folosesc in industria textila si electrotehnica. Putin cine stie ca renumita culoare rosie de pe etichete si reclama bauturii „Coca-Cola” contine cadmiu. Este cunoscut, ca cadmiul lipseste in organism la nastere, dar se acumuleaza cu varsta la persoanele, care conform genului lor de activitate profesionala nu sunt supuse influentei lui, atingand maximul la varsta medie 20-30 ani. Continutul total de cadmiu in organism este legat de patrunderea lui din hrana, apa si alte surse ale mediului ambiant. Cadmiul se acumuleaza preponderent in rinichi si in cantitati mai mici in ficat si alte organe.

Doctorul american Karrol a depistat dependenta directa intre continutul cadmiului in atmosfera si frecventa mortalitatii din cauza patologiilor cardio-vasculare. Deoarece cadmiul se acumuleaza in organe si poseda o perioada destul de lunga de semieliminare (10-30 ani), folosirea cantitatilor neinsemnate de peste imbibat cu cadmiu intr-o perioada mare de timp poate duce la unele sau alte forme de intoxicare cu cadmiu. In rezultat standardele reglatoare limiteaza folosirea pestelui cu continut al cadmiului Cd>0,5 mg/kg masa uscata. Aceasta la randul ei atentioneaza ca ficatul si alte organe a pestilor nu sunt bune pentru consum.

Mercur

Inca Kipling scria „eu as prefera cea mai rea moarte decat sa lucrez la extragerea mercurului unde se farama dintii in gura…”. In pofida faptului ca astazi e greu sa gasesti un om care nu stie ca mercurul este toxic, acest metal se gaseste in fiecare casa, institutie medicala (termometrul medical, manometrul, s.a.).

Mercurul este unul din metalele fara de care este de neconceput civilizatia actuala, medicina, industria electronica sl altele. Vaporii de mercur si compusii lui intr-adevar sunt foarte periculosi pentru viata. Concentratiile limita admisibile (CLA) pentru aer in incaperile industriale constituie 0,01 mg/m3. CLA pentru produsele alimentare variaza de la 0,005 mg/kg – in sucuri pana la 0,5 mg/1 m peste.

In anul 1966 a fost descrisa o neobisnuita afectiune a sistemului nervos central (SNC), asemanatoare cu encefalita, care a fost rezultatul intoxicarii cu mercur. Mercurul se continea in insecticidul, cu care se prelucrau semanaturile de graminee. Exista o legatura intre intoxicarea cu carnea animalelor, care se hraneau cu aceste cereale. Mercurul si compusii lui provoaca atrofia celulelor nervoase ale cerebelului si diferitor portiuni ale scoartei encefalului. Peste 1-2 luni de intoxicare cronica cu mercur la bolnavi se ivesc simptome de amortire a terminatiilor, buzelor si limbii, porozitatea gingiilor, surzenie, inrautatirea vederii, micsorarea campului de vedere, slabirea memoriei. Compusii mercurului poseda proprietatea de a patrunde prin bariera placentara. Mai des, surse de intoxicare cu preparatele de mercur sunt insecticidele, folosite pentru pastrarea cerealelor.

Daca in casa, intamplator, a fost stricat termometrul, este necesar de a aduna toate picaturile de mercur si, in masura posibilitatilor, sa se prelucreze portiunea unde s-a imprastiat mercurul cu solutie de FeCl3, pentru a neutraliza chimic ramasitele. Pestele care contine cantitatile cele mai mari de mercur este Ton-ul. Autoritatile canadiene au atras atentia femeilor gravide sa evite complet tonul.

Nichel

Nichelul provoaca afectiunea tesutului pulmonar cu dezvoltarea lenta a formatiunilor maligne. Cantitatile mari de nichel folosit in alimentarea animalelor duc la micsorarea continutului azotului si incalcarea cresterii. Investigatiile epidemiologice ale lucratorilor, legate de producerea nichelului rafinat, arata ca el si compusii lui pot provoca boli ale cavitatii nazale si gatului, de asemenea a plamanilor. Formatiunile maligne ale rinichilor apareau la sobolani la introducerea in rinichi a nichelului. Efectele teratogene, ca exencefalia, fragilitatea coastelor si descompunerea palatului moale, au loc la mamiferele, care au fost supuse influentei diferitor compusi ai nichelului.

Zincul si cuprul

Aceste doua metale sunt de importanta vitala pentru cresterea si dezvoltarea normala a omului, animalelor si plantelor. In acelasi timp in legatura cu intensificarea poluarii mediului ambiant continutul acestor metale este limitat in produsele alimentare si apa. CLA pentru zinc variaza de la 5,0 mg/kg pentru produsele lactate si 40,0 mg/kg pentru peste si carne. CLA pentru cupru oscileaza de la 0,5 mg/kg pentru produsele lactate si 10,0 mg/kg in peste si legume.

Exista ipoteza ca intoxicarea cronica cu zinc si cupru poate provoca dezvoltarea hipertoniei, aterosclerozei si bolilor de inima. Sunt date, care confirma ca afectarea organica a ficatului cu incalcarea structurii morfologice a organului (ciroza ficatului, cancerul primar al ficatului) duce la schimbari mult mai pronuntate ale spectrului microelementelor sangelui si in special a cuprului, zincului, plumbului.

Dinamica acestor metale in ecosistemele acvatice ale Moldovei este o reflectare a impactului antropic, de aceea diapazonul lor este destul de mare. Cu regret si in muschii pestilor continutul acestor metale deseori nu corespunde cerintelor stabilite pentru produse piscicole.

Aluminiu

Acestui metal atat de raspandit in ultimii ani i se acorda o atentie deosebita. Astfel societatea standardelor SUA considera aluminiul si compusii lui drept puternic otravitoare. Dupa gradul de toxicitate ei il echivaleaza arsenicului, nichelului, cuprului si manganului. Natura actiunii negative a aluminiului asupra omului nu este suficient studiata. In acelasi timp exista date despre legatura reciproca a aparitiei alergiei, incalcarii metabolismului si cresterii organismului tanar cu cantitatea de aluminiu din apa folosita.

Exista date despre influenta negativa a aluminiului asupra sistemului imunitar al omului si animalelor. Alumniul este intotdeauna prezent la persoanle cu Alzeimer. Vorbind despre prezenta metalelor grele in pesti trebuie sa mentionam ca cele mai inalte concentratii sunt inregistrate in pielea si ficatul acestora, iar cele mai mici in muschii albi.

Sursa: Revista Natura

Alte metale grele daunatoare organismului cand se acumuleaza in cantitati mari: fier, arsenic, mangan, molibden.

Boli care sunt legate direct de acumularile de metale grele:

  • dereglarea sistemului imunitar cu evoluarea ulterioara in diverse forme de afectiuni;
  • boli cardio-vasculare;
  • boli de vedere;
  • afectiuni la nivel de creier (autism, Alzeimer, dementa, afectiuni de memorie, concentrare, logica etc);
  • afectiuni la ficat, rinichi, plamani.

Recomandari

Orice cura de detoxificare metale grele trebuie sa includa suplimente pentru protectia functiei hepatice dintre acestea cele mai recomandate fiind: Acid alfa lipoic standardizat (obligatoriu) si Silimarina (Milk Thistle). Se vor consuma de asemena minimum 2 litri de lichide pe zi pe toata perioada detoxificarii.

Produsele mentionate in acest articol

ALA-300, acid alfa lipoic forte

Produs 100% pur, standardizat. Foarte bun antioxidant metabolic si puternic detoxifiant pentru steatoza, hepatita, ficat obosit (hepatoprotector). Foarte eficient in tratarea diabetului zaharat (hiperglicemia) si ajuta la reciclarea celorlalti antioxidanti.

Silymarin (silimarina) 300 forte

Supliment alimentar, utilizat traditional ca protector al ficatului. Extras standardizat 80% din armurariu (Sylibum Marianum), cu Milk Thistle si glutationa. Produs cu actiune protectoare, detoxificatoare si regenerativa pentru celula hepatica.

Silimarina (Milk Thistle)

Extras standardizat 80%. Produs din armurariu (Sylibum Marianum) de calitate farmaceutica, fabricat de Organika conform cQCM si ISO 9001.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *