Supranumită „Super molecula” sau „Mama tuturor antioxidanților” de către Dr. Mark Hyman, glutationul este unul dintre cele mai discutate subiecte atât în domeniul sănătății naturale, cât și în cercurile medicale din ziua de azi. Peste 117 000 de articole științifice au abordat această problemă și experții recunosc acum ca o rată alarmantă de oameni sunt deficitari în glutation.
Deficiența de glutation conduce la:
- stres oxidativ crescut
- scăderea capacității de detoxifiere a ficatului și a celulelor
- acumularea în organism de toxine și metale grele
- incapacitatea de a repara ADN-ul
- mutații celulare procancerigene
- cantitate redusă de oxigen și substanțe nutritive în celule
- slăbirea membranei celulare și eventuala moarte a celulei
- accelerarea procesului de îmbătrânire
Aceste procese afectează în mod direct starea sistemului imunitar și adesea devin cauza principală a declanșarii bolii sau progresia acesteia, severitatea și răspunsul (sau, mai degrabă, lipsa acestuia) la tratamente.
Glutationul scăzut înseamnă, de asemenea, că tratamentele medicale prescrise în loc să ajute, pot agrava situația, deoarece medicamentele de sinteză determină scăderea în continuare a nivelurilor de glutation. De exemplu, s-a constatat din punct de vedere științific ca nivelurile de glutation pot prezice cât de bine și cu ce efecte secundare pacienții cu cancer pot tolera chimioterapia și radiațiile.
Glutationul joacă un rol important în sănătatea vezicii bilare ajutând ficatul să detoxifice grăsimea, înainte ca bila să fie emisă, ceea ce reduce stresul asupra vezicii biliare.
Cercetările au arătat că aproape toate afecțiunile cronice sunt caracterizate prin deficiența glutationului: Alzheimer, Parkinson, astm, toate tipurile de cancer, cataractă, degenerarea maculară, glaucomul, sindromul oboselii cronice, diabetul, tulburările autoimune, rinichi, plămâni, inima și sistemul digestiv, fibromialgia, gripa și răceala, neuropatia periferică, hepatita, scleroza multiplă, probleme ale pielii, convulsii, tumori, tulburări ale spectrului autismului și multe altele. Din cauza acestor efecte nefaste ale deficienței de glutation, acesta a fost supranumit “Super molecula”
Oamenii care se consideră sănătoși pot avea și ei niveluri de glutation scăzut. Principalul motiv pentru aceasta este vârsta în primul rând, deoarece producția de glutation în celule scade în mod natural cu o rată medie de 10% per deceniu de viața după vârsta de 20 de ani. În al doilea rând, în fiecare zi suntem toți expuși la poluarea mediului înconjurător, gazele de eșapament, viruși, alimentația care nu cuprinde zilnic produse nutritive gătite în casă cu cele 7-9 porții recomandate de legume și fructe biologice pe zi. Un astfel de stil de viață duce în cele din urmă la un anumit grad de deficit de glutation.
Simptomele pot include:
- dureri de cap
- ameţeală
- slăbiciune / lipsa de energie
- creierul „în ceața”
- dureri articulare
- erupții cutanate
- piele uscată
- tulburări de somn
- depresie
- îmbolnăviri frecvente prin infecții bacteriene sau virale
- debutul treptat al unei probleme de sănătate mai gravă, inclusiv sindromul metabolic
Oamenii sănătoși pot să nu observe rezultate imediate după creșterea nivelului de glutation. Cu toate acestea, ei vor observa îmbunătațirea nivelurilor de energie, claritatea minții, somnul și starea de spirit îmbunătățite și vor observa mai puține gripe, răceli sau alte îmbolnăviri de natură bacteriană sau virotică. Asta deoarece glutationul întărește sistemul imunitar și are efecte profunde asupra funcțiilor limfocitelor, crescând atât imunitatea înnăscută, cât și cea dobândită. Cu alte cuvinte poate acționa atât ca un antibiotic, cât și ca un vaccin. În plus, asigură protecție contra apariției elementelor pre-cancerigene.
Există pe piață multe suplimente alimentare cu Glutation inclusiv în formă “redusă”. Problema este însă ca biodisponibilitatea sistemică a glutationului consumat oral este slabă deoarece molecula de glutation, care este o tripeptide, are nevoie de un purtător specific până la nivelul membranei celulare care, fie este în cantitate insuficiența, fie lipsește complet din sistem. Administrarea chiar și de doze mari de glutation redus, de până la 3 grame pe zi, conduce doar la o cantitate foarte mica ce poate să ajungă în ficat, să fie prelucrată și transmisă mai departe către celule.
O metodă mai eficientă de a crește concentrația de glutation în organism este de a asigura precursori aminoacidici ai glutationului sub forma de compuși de Cisteină, Glicină, Acid glutamic și Glutamină. Aceștia sunt preluați de către ficat unde sunt apoi prelucrați în tri-peptida Glutation. Însă, în cazurile în care ficatul este afectat, nu mai are capacitatea să producă suficient glutation din acești precursori. De aceea, produsul Glutathione Formula (anterior Hepatothione) asigură un proces complementar de producere a glutationului endogen direct în intestine printr-un proces molecular de fermentație utilizând o specie rară de bacterie probiotică, Lactobacillus fermentum. Aceasta se hrănește cu caseină și proteină concentrate din lapte nepasteurizat, producând glutation endogen care, apoi, este transportat în ficat și în restul organismului prin intermediul unui purtător cum este chitosanul gelatinizat. Această formă de glutation este 100% compatibilă cu orice specie animală inclusiv omul și devine bio-disponibilă imediat.
Prin urmare, Glutathione Formula (anterior Hepatothine) este unicul produs de pe piață care asigură și glutation endogen (endotion).
Nu există o recenzie încă.