Functiile si beneficiile licopinei | Viata sanatoasa
Home / Articole medicale / Funcțiile și beneficiile Licopinei

Funcțiile și beneficiile Licopinei

Licopen-ul (licopina/lycopene) – pigmentul de culoare rosie – este frecvent intalnit in anumite fructe si legume. Acest pigment din familia carotenoidelor poate fi considerat drept nutrientul cu cea mai mare influenta asupra sanatatii prostatei (sursa: Borek).

In baza studiilor de specialitate efectuate, se contureaza concluzia efectelor asupra organismului uman, dupa administrarea licopen-ului (licopina/lycopene) in scop preventiv: un aport mai mare de licopen (licopina/lycopene) genereaza un efect benefic mai mare (sursa: Giovannucci).

Mai multe studii medicale suplimentare au demonstrat ca un consum mai mare de fructe si legume bogate in licopen (licopina/lycopene), reduc riscul aparitiei cancerului de prostata (sursa: Smith – Warner).

Un studiu medical a evidentiat faptul ca in cazul pacientilor carora li s-a administrat suplimentar 15 mg de Licopen (Licopina/Lycopene) pe o perioada de timp de trei saptamani inainte de efectuarea operatiei de prostata, s-au constatat diminuari semnificative ale leziunilor canceroase precum si, evident, scaderea scorului PSA (un test de sange folosit pentru a monitoriza cancerul de prostata) (sursa: Kucuk).

Cerecetari asupra efectelor diferitelor vitamine, inclusiv vitaminele A si vitamina E, beta-caroten, luteina si licopen-ul (licopina / lycopene), au aratat ca un nivel mai ridicat din aceste substante nutritive în organism, in special licopen-ul (licopina/lycopene) si beta-carotenul, au efecte benefice si asigura o protectie semnificativa impotriva aparitiei cancerului de san (sursa: Sato).

In testele de laborator, licopen-ul (lcopina/lycopene) a demonstrat un inalt grad de protectie impotriva dezvoltarii tumorilor mamare (sursa: Nagasawa).

Prezenta licopen-ului (licopina/lycopene) in organism are, de asemenea, o serie de efecte benefice asupra intregului sistem circulator, mai ales privind protectia si sanatatea vaselor de sange din jurul inimii si din zona gatului (carotide). Acest lucru nu este o surpriza, deoarece licopen-ul (licopina/lycopene) este considerat un antioxidant puternic. Nivelul ridicat de licopen (licopina/lycopene) in organismul uman are ca si efect – demonstrat prin diverse studii clinice – o protectie marita impotriva atacului de cord (infarct miocardic) (sursa: Kohlmeier).

In general, specialistii in boli cardiovasculare considera licopen-ul (licopina/lycopene) ca substanta carotenoida care ofera un grad marit de protectie impotriva dezvoltarii bolilor cardiovasculare (sursa: Sesso).

In afara de popularele rosii, alte surse de licopen (licopina/lycopene) sunt: grapefruit-ul rosu, pepenele verde, fructele de papaya si caisele. Insa, consumul a 1 kg de rosii aduce in organism un aport de numai 2-3 mg de licopen (licopina/lycopene) facand necesara administrarea sa si sub forma de supliment alimentar. Avand in vedere frecventa mare a cancerului de prostata, toti barbatii ar trebui sa faca un efort pentru a consuma aceste alimente zilnic sau sa introduca in alimentatie suplimentele alimentare cu licopen (licopina/lycopene).

Pacientii cu un istoric personal sau familial de boli de inima ar trebui sa adauge licopen-ul (licopina/lycopene) ca element de preventie.

Frecvent inclusa in multivitamine, doza de licopen (licopina/lycopene) – ca supliment alimentar – este de obicei de 10 mg/ zi pentru mentinerea sanatatii. Aceasta vitamina, solubila in grasime, ar trebui sa fie administrata in timpul meselor, astfel incat sa poata fi absorbita mult mai usor la nivelul organismului.

Dozele de licopen (licopina/lycopene) utilizate in cazul afectiunilor canceroase ale prostatei pot sa ajunga pana la 30 mg/zi. Aceasta administrare, se poate face si in doze divizate, la recomandarea medicului.

Retineti faptul ca licopen-ul (licopina/lycopene) nu ar trebui sa fie utilizat ca un tratament unic pentru cancerul de prostata, dar odata, administrat ofera beneficii multiple atat in cazul unei prostate cu functionare normala cat si in cazul uneia care fucntioneaza deficitar.

Licopen-ul (licopina/lycopene) trebuie sa fie prezent în orice supliment alimentar destinat tratarii afectiunilor prostatei!

Alte beneficii ale licopinei

  • Boli de inima
    • Licopenul opreste oxidarea de catre radicalii liberi a colesterolului LDL (colesterolul rau), prevenind depunerea acestuia pe peretii arterelor sanguine.
  • Infertilitate
    • Cercetarile sugereaza ca licopenul poate ajuta in tratamentul infertilitatii. Rezultatele testelor au aratat ca licopenul poate stimula concentrarea spermei la barbati.
  • Ajuta la prevenirea diabetului zaharat;
  • Previne degenerarea maculara si cataracta cauzate de inaintarea in varsta. Poate fi asociat cu Luteina si zeaxantina;
  • Previne imbatranirea pielii si mentine un aspect mai tanar al acesteia;
  • Actioneaza ca o protectie solara interna si protejeaza pielea de arsurile solare;
  • Licopenul este de asemenea cunoscut pentru contributia lui la prevenirea osteoporozei.

Licopena (Lycopene)

Un supliment alimentar, puternic antioxidant. Sustine sanatatea prostatei. Protejeaza organismul impotriva: stres oxidativ, ficat gras, degenerare maculara, hipertiroidism, boli cardio-vasculare. Recomandat in preventie si tratament cancer prostată, esofag, ovarian, colon, sân, cavitate bucală, stomac, plămân.

Produsele mentionate in acest articol

Lasă un răspuns