Despre suplimente standardizate
Home / Articole medicale / Despre suplimente standardizate

Despre suplimente standardizate

Mai multi clienti au cerut lamuriri privind suplimentele nutritive standardizate, si anume ce semnifica standardizarea si ce importanta are ea.

Contrar perceptiei generale, standardizarea suplimentelor nutritive nu are nimic de-a face cu standardizarea produselor sau bunurilor realizata prin oficiile de standarde nationale sau internationale (de ex. STAS, DIN, ISO etc.)

Plantele contin componenete chimice care au efecte terapeutice daca sunt administrate intr-o anumita doza zilnica. Dar, aceste componente chimice sunt in cantitati mici si variabile de la recolta la recolta, de la o zona geografica la alta precum si in functie de momentul recoltarii. In consecinta, intr-o capsula cu pulbere dintr-o planta nu se va sti niciodata cata substanta chimica cu efect terapeutic exista si deci cate capsule pe zi trebuie administrate. Mai mult, ar trebui administrate un numar foarte mare de capsule pentru a se atinge dozajul terapeutic.

De aceea, pentru a se asigura efectul terapeutic dorit, firmele mari de suplimente nutritive folosesc doua metode:

  • concentrarea (extract concentrat);
  • standardizarea (extract standardizat).

Exista de asemenea extracte standardizate concentrate sau viceversa care combina cele doua aspecte.

Concentrarea se face prin eliminarea unei intregi game de substante nefolositoare in special fibra, asigurandu-se astfel un produs concentrat, care sa incapa usor intr-o capsula asu un comprimat. De obicei, la lista de ingrediente de pe eticheta flaconului se specifica ceva de genul: extract concentrat 20:1, …100 mg (echivalentul a 2000 mg de pulbere din planta). Prin concentrare deci se asigura o cantitate mai mare de planta intr-o singura capsula.

Un extract standardizat este un extract dintr-o planta care este supus unui proces tehnologic prin care se comcentreaza una sau mai multe componente chimice cu efect terapeutic concomitent cu eliminarea unor componente fie inutile fie nedorite. In felul acesta se obtine un produs „standardizat”care asigura o potenta terapeutica bine definita si controlata.

In general, pentru a se obtine un extract standardizat se consuma cantitati foarte mari de planta, de regul intre 40-50 de ori echivalentul in planta neprelucrata, in unele cazuri ajungandu-se chair si la rapoarte de sute de ori  in functie de gradul de standardizare si de procentajul de substanta activa existent in planta bruta.

Evident ca un produs va fi mai scump cand este nevoie de cantitati mari de planta pentru a se obtine o capsul continand extractul standardizat in doza terapeutica recomandata.

Exemple ar fi: luteina, licopenul, Hoodia, acid hialuronic sau produsele complexe Prostate Perform, Liver forte, etc..

Nu toate plantele se preteaza la standardizare dar ori de cate ori se gasesc, se va prefera extractul standardizat.

Un extract standardizat se poate citi pe eticheta flaconului si va fi ceva de genul: extract standardizat din… cutare planta – 200 mg (asigurand minimum x% …substanta activa…).

Deunazi mi s-a adus la cunostinta ca un client a facut remarca cum ca pe piata s-ar gasi un Milk Thistle (silybum marianum) de 4 ori mai concentrat decat cel oferit de noi si in consecinta mai ieftin per total: in jur de 20-24 RON per 30 capsule de 1000 mg de Milk Thistle fata de produsul nostru Silymarin forte care contine doar 250 mg per capsula.

Studiind produsul mentionat am constatat insa ca de fapt o capsula contine 1000 mg de planta silybum marianum (Milk Thistle). Nici o mentiune despre extract concentrat sau standardizat. Pe de alta parte, produsul oferit de noi contine 250 mg de extract standardizat la 80% de substanta activa silimarin adica 200 mg de silimarin per capsula. Pentru a obtine aceasta concentratie de silimarin s-au folosit cel putin de 40 de ori mai multa pulbere de  silybum marianum adica un  minimumde 8000 mg de planta.

Privind prin aceasta prisma raportul pret/substanta activa, este clar ca miligramul de silimarin din produsul nostru este de fapt in jur de 10 ori mai ieftin decat celalalt produs si totodata ofera garantia unei potente si a unui dozaj terapeutic precis.

„Extract” sau „extras”

Inca o notiune care necesita lamurita este denumirea de „extract” sau „extras”. Multi inteleg prin extract o tinctura obtinuta prin extractie alcoolica. Tincturile sunt produse cu concentratii foarte mici si fara un control asupra potentei substantelor active.

Exista doua feluri de extracte: lichid si sub forma de pulbere.

Extractele lichide pe care le oferim noi cum sunt cele de la Organika sau New Roots sunt obtinute prin amestecarea unui concentrat fie simplu fie standardizat cu apa distilata si cu alcool. Alcoolul are doar rolul de a steriliza si prezerva. In consecinta extractele lichide pe care le oferim noi sunt produse concentrate sub forma lichida (in general pentru administrarea sublinguala) si care garanteaza o potenta la nivel terapeutic.

Extractele sub forma de pulbere sunt obtinute printrun proces de concentrare asa cum l-am explicat mai sus obtinut prin indepartarea componentelor nefolositoare cum ar fi celuloze, fibre lemnoase etc. obtinandu-se astfel un produs concentrat sub forma de extract sau extras. Extractele sub forma de pulbere pot deci fi fie simple obtinute prin concentrare fie standardizate sau o combinatie dintre cele doua.

Produsele mentionate in acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *