Despre colesterol | Articole medicale | Provita Nutrition
Home / Articole medicale / Despre colesterol

Despre colesterol

Exista 2 probleme care pot sa apara la nivelul peretilor vaselor sanguine:

 • Arteroscleroza (ateroscleroza) prin depunerea de colestrol pe pereti si strangularea fluxului sanguin rezultand afectarea inimii care se poate manifesta prin: cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic, hemoragie cerebrală, arteriopatia membrelor inferioare.
 • Arterioscleroza prin depunerea de calciu pe peretii vaselor sanguine rezultand in „intarirea arterelor” si fragilizarea vaselor snguine cu riscul ruperii acestora si declansarea unui accident vascular.

Ce este colesterolul?

CDespre colesterololesterolul este o substanţă înrudită cu grăsimile şi care are un rol important în buna funcţionare a organismului. El are în mod normal o concentraţie în sânge de până la 200-250 mg/dl.

Sursele de colesterol pentru organism sunt: alimentele grase (grăsimi animale, gălbenuşul de ou, viscere) sau fabricarea lui de către ficat la persoanele cu predispoziţie ereditară, obeze, diabetice, alcoolice sau care folosesc anticoncepţionale.

Creşterea colesterolulul peste valorile normale se numeşte hipercolesterolemie. Ea apare fie datorită unei alimentaţii bogate în colesterol, fie prin fabricarea lui în exces în situaţiile mai sus amintite.

Hipercolesterolemia duce la ateroscleroză, o ameninţare majoră asupra inimii.

Ce reprezintă colesterolul „rău” şi cel „bun”?

Colesterolul care circulă în sânge se prezintă sub două forme. O formă este colesterolul „rău”. În cea mai mare parte, el este colesterolul-LDL (sau col-LDL). Valorile normale ale col-LDL sunt de 130 mg/dl. O mică parte din colesterolul „rău” circulă legat de trigliceride (deci nu este col-LDL). Termenul de „rău” se referă la faptul că acest colesterol se poate depune în peretii arterelor, producând ateroscleroza.

O altă formă o reprezintă colesterolul „bun” sau colesterolul-HDL (col-HDL). Valorile lui normale în sânge sunt cuprinse între 35-40 mg/dl. Se numeşte „bun” pentru că el reprezintă colesterolul „scos” din artere şi alte ţesuturi pentru a fi eliminat din corp.

În condiţii normale în sânge se găseşte de aproximativ 4 ori mai mult colesterol „rău” decât colesterol „bun”. Dacă acest raport creşte, este favorizată producerea aterosclerozei. Creşterea raportului se realizează fie prin creşterea col-LDL („rău”), fie prin scăderea col-HDL („bun”). Scăderea raportului se datorează reducerii col-LDL („rău”) sau creşterii col-HDL („bun”). În acest caz riscul producerii aterosclerozei este diminuat.

Semnificaţia determinărilor de colesterol din sânge este următoarea:

 • Colesterolul total = colesterol „rău” + colesterolul „bun” dar peste o anumita limita se considera a fi „colesterol rau”
 • Col-LDL = întotdeauna este colesterol „rău”;
 • Col-HDL = întotdeauna este colesterol „bun”;
 • Raportul colesterol total/col-HDL arată de câte ori este mai mult colesterol „rău” decât colesterol „bun”. Dacă raportul  este >5, există pericolul producerii aterosclerozei.

Ce reprezintă trigliceridele?

Trigliceridele sunt substanţe grase care reprezintă o importantă sursă de energie pentru organism. Ele se găsesc în sânge, în concentraţie normală <200mg/dl. Sursele de trigliceride sunt de natură exogenă (din alimentele bogate în grăsimi animale) sau endogenă (prin producţie hepatică). Acestea se găsesc depozitate sub formă de „rezerve de energie” în grăsimea care se depune în diferite regiuni ale organismului.

Hipertrigliceridemia reprezintă o creştere a trigliceridelor în sânge peste valorile normale. Ea apare, fie datorită unei alimentaţii excesive în grăsimi sau dulciuri (acestea, în anumite condiţii se transformă în grăsimi), fie prin fabricarea lor într-o cantitate crescută în ficat, datorită mai ales unei eredităţi anormale.

Valori normale ale lipidelor din sange

Colesterol total< 200-250 mg %
Col-HDL> 35-40 mg %
Col-LDL< 130 mg %
Colesterol total/col-HDL< 5 mg %
Trigliceride< 200 mg %

Dislipidemiile

Ce este dislipidemia?

Aceeaşi denumire se referă la bolile datorate unor dezechilibre în ceea ce priveşte lipidele (adică grăsimile) din sânge.

Modificări apărute în dislipidemie:

 • Creşterea colesterolului total sau a colesterolului „rău” (col-LDL);
 • Scăderea colesterolului „bun” (col-HDL);
 • Creşterea raportului colesterol total/col-HDL >5;
 • Creşterea trigliceridelor sanguine.

Care este riscul producerii dislipidemiilor?

Creşterea colesterolului „rău” (col-total sau col-LDL) sau scăderea colesterolului „bun” (col-HDL) favorizează producerea arterosclerozei, adică adica depunerea pe peretii arterelor si strangularea fluxului sanguin; riscurile implica: angina pectorala, cardiopatia ischemică, infarctul miocardic, hemoragia cerebrală, arteriopatia membrelor inferioare.

Creşterea trigliceridelor în sânge până la 500 mg/dl, mai ales împreună cu colesterolul „rău” favorizează producerea aterosclerozei.

Creşterea trigliceridelor sanguine peste 500-1000 mg/dl favorizează producerea unei boli grave numită pancreatită acută.

Stiati ca…

 1. Puteti sa reversati arteroscleroza si sa evitati chirurgia de bypass sau angioplastia (stent) pe cale naturala folosind terapia cu Formula flow bazata pe cartea Dr. David Rowland?
 2. In afara de colesterol, pe peretii arterelor se poate de pune si calciu (calcifierea) producand asa zisa „intarire a arterelor” (arterioscleroza) conducand la fragilizarea peretilor arteriali si pericolul ruperii acestora cu risc de accident vascular? Eliminarea depunerilor de calciu se poate face pe cale naturala prin terapia cu EDTA folosind de exemplu procedura Chelatin forte.
 3. Exista un tratament pentru hipercolesteromie cu statine de origine naturala (Red Yeast) care nu are efecte secundare? Este produsul Cholestatin.

Produsele mentionate in acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *