Cum sa trăim mai lung | Viața sănătoasă | Provita Nutrition
Home / Sfatul medicului / Cum sa trăim mai lung

Cum sa trăim mai lung

Descriere

In fiecare luna, membrii grupului de Cercetare Gerontologica din Los Angeles alcatuieste o lista a „super centenarilor”, persoane care au depasit varsta de 110 ani.

Am ramas surprins sa observ ca 9 din cei 15 cei mai in varsta oameni din lume sunt in America (Referinta 1) si ca aproape toti sunt femei.

Mi-am pus intrebarea ce au in comun?

Este greu de analizat stilul de viata al acestora pe o perioada de viata asa de lunga.

Mi-am pus intrebarea de ce in general femeile traiesc cu 5-10 ani mai mult decat barbatii?

Ceea ce am descoperit este ca femeile au telomerii ADN-ului mai lungi decat barbatii. Nu ca femeile ar avea telomerii mai lungi din nastere pe fond genetic. Pur si simplu pe parcursul vietii telomerii barbatilor se scurteaza mai rapid decat la femei. Moartea organelor si in final decesul se produc cand telomerii s-au scurtat pana la momentul in care nu mai sustin ADN-ul si acesta se destrama.

Una dintre explicatii partiale ar fi ca femeile sifera de mai putin stres oxidativ la nivel celular.

Studiile indica faptul ca stresul oxidativ accelereaza scurtarea telomerilor. Stresul oxidativ este cauzat de radicalii liberi. Stresul oxidativ dauneaza ADN-ul de 4 ori mai mult la barbati dect la femei (Referinta 2).

Concluzia pe care o putem trage pana acum este ca se poate trai mai mult daca reducem stresul oxidativ, mentinand astfel lungimea telomerilor pentru o perioada mai lunga.

Studiile mele au descoperit o planta folosita din timpuri stravechi si anume o varietate de ciulin (Silybum marianum). Din laptele de ciulin (Milk thistle) se extrage si se standardizeaza prin concentrare substanta naturala denumita Silimarina. Cercetand mai profund aceasta substanta naturala am constat ca joaca un rol important in reducerea streului oxidativ si implicit ajuta la mentinerea telomerilor.

Este o conluzie logica caci silimarina actioneaza asupra ficatului iar ficatul la randul lui este organul care ‘lupta” cu radicalii liberi care cauzeaza stres oxidativ si implicit influenteaza telomerii. silimarina are, de asemenea, un efect pozitiv asupra capacitatii ficatului de a elimina toxinele. Se stie ca toxinele sunt generatoare de radicali liberi. In concluzie, silimarina este una din substantele care ajuta la mentinerea lungimii telomerilor (Referinta 3)

Silimarina este una dintre cele mai eficiente substante necesara pentru a elimina toxinele din sange si mentinerea functiei hepatice.

Eu recomand 200 mg de silimarina o data sau de 2 ori pe zi. Cautati produse continand 250 mg de extract standardizat la 80% silimarina, ingredientul activ necesar curatirii ficatului. Silimarina nu se gaseste in nici unul din alimentele uzuale deci poate fi administrat doar prin suplimentare.

(traducere din limba engleza)
12 Mai, 2014
Dr. Al Sears, MD
11905 Southern Blvd.
Royal Palm Beach, FL 33411  

NR. Articolul doctorului Sears este foarte interesant. Totusi, credem ca i-a scapat un aspect important necesar unui proces complet de detoxifiere a ficatului, si anume Glutationul (Glutathione).

Glutationul indeplineste cateva functii esentiale. Detoxifierea de radicali liberi si radicali de oxigen precum si depozitarea si transferul aminoacidului cisteina. Glutationul este prezent in toate celulele, dar este deosebit de important sa fie prezent in cantitate suficienta ina organe importante expuse la toxine precum ficat, rinichi, plamani si intestine (Referinta 4).

Exista o simbioza intre silimarina si glutation in sensul ca ele conlucreaza in procesul de detoxifiere a ficatului.

Este, deci, foarte important ca atunci cand cautati un produs pe baza de Silimarina sa va asigurati ca nu contine doar un simplu extract de Silybum marianum, ci un extract standardizat la 80% asigurand dozajul adecvat de 200 mg silimarina per capsula.

Revenind la lungimea telomerilor, lungime care determina cat de mult vom trai, mentinerea lungimii acestora este importanta. problema este ca fiecare din noi suntem deosebiti, am avut regimuri de viata diferite si in conluzie unii imbatranesc mai repede iar altii mai incet de unde si vorbele „Vai ce a imbatranit!” sau „Ce bine se tine la varsta lui/ei!”).

Se pune intrebarea daca am inbatranit mai repede inrucat telomerii mei s-au scurtat mai rapid, pot face ceva sa incerc nu numai sa le incetinesc scurtarea, dar sa ii ajut sa-si mai refaca din lungimea pierduta?

Raspunsul este pozitiv. Ultimele cercetari au descoperit o enzima numita telomeraza care controleaza lungimea telomerilor si este capabila sa induca o reversare si deci o crestere in lungime a telomerilor. Imbatranirea mai rapida prin scurtarea telomerilor se datoreaza pe de o parte atacului radicalilor liberi si a toxinelor, iar pe de alta parte de o deficienta in productia enzimei telomeraza (Referinta 5).

Provita Nutrition ofera 2 produse care se incadreaza in recomandarile Dr. Sears continand  dozele necesare de silimarina asociata insa si cu glutationa:

Liver forte hepato-protect

Un produs mai complex continand silimarina si glutationa si care adreseaza situatii grave de imbolnavire a ficatului dar care poate fi administrat si preventiv 1 capsula pe zi.

Silymarin (silimarina) 300 forte

Contine 200 mg de silimarina (250 mg de Silybum marianum standardizat la 80% = 200 mg silimarina) + glutationa 50 mg. Se administreaza 1-2 capsule pe zi.

Totodata, pentru cei care au tendinta sa imbatraneasca mai repede sau doresc sa fie siguri ca fac tot ce se poate sa reverseze semnele si efectele imbatranirii, Provita Nutrition ofera un produs complex pentru activarea enzimei telomeraza:

Revital-Ta – activator de telomeraza administrat 2 capsule pe zi.

Mai multe amanunte despre fiecare produs

Silymarin (silimarina) 300 forte

Supliment alimentar, utilizat traditional ca protector al ficatului. Extras standardizat 80% din armurariu (Sylibum Marianum), cu Milk Thistle si glutationa. Produs cu actiune protectoare, detoxificatoare si regenerativa pentru celula hepatica.

Liver forte hepato-protect

Esential pentru ficat. Cel mai complet si potent de pe piata, care regenereaza celula hepatica in: ficat obosit, ficat gras (steatoza), hepatita, ciroza, elimina toxinele si radiatiile din ficat, sange si tiroida.

Revital-Ta – activator telomeraza anti-aging

Activator de telomeraza. O formulatie canadiana originala anti-imbatranire (anti-aging). Fabricat in Canada conform standardului de calitate GMP.

Referinte

  1. „Current Validated Living Supercentenarians.” Los Angeles Gerontology Research Group. grg.org. May 6, 2014. Retrieved May 6, 2014.
  2. Finkel T, Holbrook NJ. “Oxidants, oxidative stress and the biology of aging.” Nature 2000;408:239–47.
  3. Parzonko A, Naruszewicz M. “Silymarin inhibits endothelial progenitor cells’ senescence and protects against the antiproliferative activity of rapamycin: preliminary study.” J Cardiovasc Pharmacol. 2010;56(6):610-8.
  4. DeLeve LD, Kaplowitz N. “Glutathione metabolism and its role in hepatotoxicity.” Pharmacol Ther. 1991
  5. Calvin B. Harley, Weimin Liu, Maria Blasco, Elsa Vera, William H. Andrews, Laura A. Briggs, and Joseph M. Raffaele “A Natural Product Telomerase Activator As Part of a Health Maintenance Program”. REJUVENATION RESEARCH Volume 14, Number 1, 2011

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *