Combinarea corectă a alimentelor | Viata sanatosa
Home / Articole medicale / Combinarea corectă a alimentelor

Combinarea corectă a alimentelor

de Raymond Francis (tradus din engleza)

Medicamentele pentru digestie sunt unele dintre cele mai bine vandute medicamente in America, vanzarile din prescriptiile de antiacide (medicamentele recomandate in cazul arsurilor stomacale) fiind exprimate in miliarde de dolari. Foarte multe persoane au probleme digestive, iar acest lucru are o contributie majora in epidemiile de boli cronice si degenerative.

Care este cauza acestei probleme?

Medicina moderna este, poate, cea mai mare cauza care determina aceasta problema prin folosirea iresponsabila a antibioticelor, a anticonceptionalelor si a medicamentelor anti-inflamatoare. O alta contribuitie majora o constituie hrana pe care o consumam la fiecare masa. Aceasta ultima cauza poate fi, insa remediata invatand cum sa combinam corect alimentele la fiecare masa.

Evoluand din omul primitiv vanator si culegator, sistemul nostru digestiv nu este conceput sa digere tipuri de mancare diferite in acelasi timp. Cu toate acestea, datorita tehnologiei moderne de astazi, putem manca alimente variate, in acelasi timp, la fiecare masa. Acest lucru face digestia dificila, conducand astfel la diferite boli, atat prin toxicitate, cat si prin carente de nutrienti.Atunci cand produsele alimentare nu sunt digerate intr-un mod corespunzator, nutrientii devin greu asimilabili, cauzand astfel anumite carente. In acelasi timp, alimentele nedigerate „putrezesc” in sistemul nostru digestiv, producand o varietate de toxine periculoase. Solutia acestei probleme este sa invatam, deci, cum sa combinam corect alimentele.

Regulile combinarii alimentelor sunt destul de simple, iar daca alegem sa le respectam la fiecare masa imbunatatim digestia, iar asta ne va face sa fim mai sanatosi (sa nu mai mentionam ca nu am mai avea nevoie de medicamente antiacide precum Maalox si Alka Seltzer). Anumite tipuri de alimente se digera bine impreuna, iar altele nu. In timp ce o alimentatie diversificata este o idee buna, corpul nostru nu este conceput sa le digere pe toate in acelasi timp. Invatand ce alimente se digera impreuna cu alte alimente, asta inseamna de fapt sa combinam corect alimentele.

Antacid relief

Recomandat pentru hiperaciditate gastrica, ulcer la stomac si esofag de reflux. Produs 100% natural, cu aroma de menta, fabricat de Organika, conform ISO 9001 si QCM.

Sistemul nostru digestiv s-a adaptat si a evoluat in mii de ani. Pana foarte recent, omenirea nu a consumat alimente in combinatii pe care noi acum le consideram normale. Hrana era de multe ori cosumata direct de la sursa, de obicei pe loc (proaspata), pentru ca nu exista nici o modalitate de conservare sau pastrare a acesteia. Cand hrana a fost descoperita, oamenii mancau ce puteau, apoi isi vedeau de drum, luand cu ei doar ce se putea transporta. Stramosii nostri, cu siguranta, nu gateau trei sau patru feluri de mancare in care se combinau tipuri diferite de proteine, amidon, zahar, fructe si legume. Din acest motiv, sistemul nostru digestiv este conceput doar pentru a digera anumite tipuri de combinatii de alimente.

Atunci cand suntem tineri si sistemul nostru digestiv functioneaza in parametri maximi, este posibil ca acesta sa „scape” cu o multime de imprudente digestive. Cu toate acestea, pe masura ce imbatranim, capacitatea digestiva se diminueaza si forteaza organismul sa digere alimente incompatibile punand o presiune uriasa asupra acestuia, avand ca rezultat digestia incompleta. Alimentele incomplet digerate, nu numai ca fermenteaza si putrezesc in intestine, producand astfel toxine periculoase, dar ne priveaza si de asimilarea substantelor nutritive esentiale, pe care noi le-am putea obtine din alimentele digerate in mod corespunzator.

Care este solutia?

Solutia pentru aceste probleme, este sa invatam care sunt combinatiile alimentare care functioneaza bine impreuna si care nu. Pentru a face aceste lucruri, ganditi-va la categoriile importante pe care le stiti deja:

  • proteine;
  • amidon;
  • legume;
  • si cele trei tipuri de fructe: fructe dulci, fructe acre si pepenele.

Este bine sa combinam legumele, fie cu proteine sau amidon, dar:

  • Nu combinati proteine cu amidon (carne si cartofi, peste si orez).
  • In general, fructele se mananca singure/separat. Fructele acre se pot combina cu fructele dulci, doar daca fructele acre sunt consumate primele. De asemenea, fructele acre pot fi combinate cu nuci si seminte.
  • Nu combinati pepenele cu nimic (nici macar cu alte fructe, cu exceptia altor pepeni).

Cu aceste reguli in minte, identificati care va sunt preferintele alimentare si incercati sa deveniti constienti in care dintre aceste categorii se incadreaza aceste alimente si cum pot fi acestea combinate.

Proteine

Oua, carne, peste, carne de pui, nuci, seminte, avocado, nuca de cocos, varza si produse lactate.

Amidon

Porumb, grau, orz, orez, hrisca, mei, ovaz, mazare uscata, fasole uscata, cartofi, suc de fructe, faina (paste/paine/produse de patiserie), zahar (bomboane, bauturi racoritoare etc.).

Legume

Sparanghel, rosii, bame, fasole verde, mazare verde, broccoli, ardei gras, varza Brussels, varza, salata verde, telina, castravete, vinete, spanac, ciuperci, dovlecei, anghinare, sfecla, morcovi, conopida, arpagic, ghimbir, usturoi, ceapa praz, ceapa esalota, praz.

Fructe dulci

Banane, coacaze, smochine, curmale, stafide, prune, fructe uscate, struguri.

Fructe acre

Lămâi, portocale, grapefruit, alte citrice, kiwi, prune, ananas, mango, papaya, toate fructele de padure, nectarine, mere, cirese, pere, caise si piersici.

Pepeni

Pepene galben, pepene Casaba, pepene Crenshaw, pepene de miere (honeydew melon), pepene banana si pepene verde.

Aceste reguli de combinare a alimentelor exista pentru ca fiecare categorie diferita are nevoie de anumite cerinte pentru digestie.

Spre exemplu, cerintele pentru o digestie buna a proteinelor sunt diferite de cele ale amidonului. Daca le vom consuma impreuna, acestea nu pot fi digerate in mod corespunzator. Acest lucru se datoreaza faptului ca proteinele se digera intr-un mediu acid, in timp ce amidonul se digera intr-un mediu alcalin. Sistemul digestiv poate creea atat mediul acid, cat si mediul bazic, dar nu are capacitatea de a le creea pe amandoua in acelasi timp. In schimb, se pot combina proteinele sau amidonul cu legumele – care de altfel sunt foarte hrantitoare si se pot combina foarte bine.

Cu fructele, este o chestiune total diferita. Fructele au nevoie de cerinte speciale de digestie si ar trebui sa fie, in general, mancate separat. Acest lucru se datoreaza faptului ca fructele sunt foarte usor digerabile si sunt menite sa treaca rapid prin sistemul digestiv. Daca fructele nu trec rapid prin sistemul digestiv, cum ar fi atunci cand le combinam cu proteine sau amidon, zaharul din aceste fructe poate fermenta in stomac, de cele mai multe ori simtindu-se senzatia de balonare sau gaze.

Fructele trebuie consumate singure sau in combinatie cu alte fructe (de preferat ar fi sa consumam mai intai fructele acre, iar apoi fructele dulci).

Pepenii ar trebui consumati numai separat sau in combinatie cu alti pepeni in scopul prevenirii fermentarii zaharului in stomac. Pepenii au nevoie de mai putin timp pentru digestie in comparatie cu alte fructe si este necesar ca acesta sa treaca foarte repede prin sistemul digestiv.

Dupa cum probabil v-ati dat seama, multe dintre mesele noastre traditionale sunt formate din combinatii gresite de alimente. Ceea ce credem noi ca ar constitui o masa buna este de fapt cea mai daunatoare combinatie intre amidon si proteina – masa cu carne si cartofi (sau un burger cu cartofi prajiti sau o pizza cu branza). Agravam aceasta problema prin introducerea sucurilor cu zahar si deserturi. Aceste combinatii vor determina alimentele sa fermenteze si sa putrezeasca in sistemul digestiv. Invatand cum se combina adecvat alimentele, facem lucruri miraculoase pentru sanatatea noastra.

Odata cu inaintarea in varsta apare o problema cauzata de faptul ca stomacul nu mai secreta suficiente enzime digestive, chiar daca ne hranim „sanatos”, conform orientarilor de mai sus. In aceste situatii exista un remediu si anume, suplimentarea cu enzime digestive.

Provita Nutrition a dezvoltat in mod stiintific o formula de enzime digestive capabile sa acopere intreg spectrul de alimente. 

Complex enzime digestive (Digestive Enzymes complex)

Complex forte cu pancreatin, bromelina, papaina, pepsina, betaina, lactaza, aspergillus. Supliment alimentar în 90 capsule vegetariene pentru o digestie totala. Digestive enzymes complex asigura absorbtie maxima in gama de pH2-12.

Konig Digestive Enzymes (enzime digestive)

Supliment alimentar. Enzime digestive cu pancreatin 4 x USP, bromelina, papaina, pepsina, betaina, lactaza, celulaza, hemicelulaza, ghimbir, piperina. Formula completa si optimizata care asigura absorbtie maxima in gama de pH2-12.

Lasă un răspuns