Coenzima Q10: Ubiquinone sau Ubiquinol - care este mai bună pentru reducerea riscului unui eveniment cardiovascular? > Provita Nutrition Romania
Home / Articole medicale / Coenzima Q10: Ubiquinone sau Ubiquinol – care este mai bună pentru reducerea riscului unui eveniment cardiovascular?

Coenzima Q10: Ubiquinone sau Ubiquinol – care este mai bună pentru reducerea riscului unui eveniment cardiovascular?

Coenzima Q10: Ubiquinone sau Ubiquinol

După apariția pe piață a Ubiquinolului ca o forma sintetică alternativă de Coenzima Q10, firmele producătoare au afirmat că Ubiquinol este o formă superioară de Coenzima Q10. Ca element de distincție vizuala, Ubiquinone este de culoare galbenă, in timp ce Ubiquinol este alb si este de fapt o formă redusa de Ubiquinone.

Au fost multe argumente despre care forma de CoQ10 este mai buna. William V. Judy. Ph.D. et al. a făcut cea mai amănunțită analiză. Concluzia este că Ubiquinol nu este superior Ubiquinonei, ba dimpotrivă. Ubiquinol acționează mai mult ca un antioxidant fără un efect superior pentru inimă sau sistemul cardiovascular in timp ce Ubiquinone conduce la sinteza de energie (ATP) in mitocondrii si este implicată in toate procesele din organism care necesită energie. Interesant este faptul că organismul poate converti Ubiquinone in Ubiquinol atunci când este nevoie de un efect antioxidant, iar Ubiquinol, prin conversia in Ubiquinone ajută la reciclarea ei și la menținerea unor nivele stabile. Se poate deci trage concluzia ca de fapt administrarea de Ubiquinone este superioară administrării de Ubiquinol. In plus, Ubiquinone este 100% naturală.

Care este rolul Coenzimei Q10 în organism?

CoQ10 este folosită de organism pentru a crea energie în majoritatea celulelor corpului. Ea este produsă în inimă, ficat, rinichi și pancreas, fiind apoi transportată în întregul corp. Producția organismului de CoQ10 este perturbată de utilizarea statinelor, precum și de boli cardiace și de procesul de îmbătrânire. Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul de CoQ10 din organism scade, declin care a fost direct legat de creșterea stresului oxidativ (care este el însuși un factor determinant în aproape toate bolile „moderne”). Din moment ce coenzima Q10 este practic absentă din dieta noastră (în afară de cantitățile minuscule din carnea de vită și pui), suplimentele reprezintă cea mai bună modalitate de creștere a nivelului acesteia.

Se poate concluziona că pentru reducerea riscului unui eveniment cardiovascular forma Ubiquinone a Coenzimei Q10 este forma recomandată.

Cercetările au arătat că coenzima Q10 joacă un rol important într-o serie de procese fiziologice:

 1. Reducerea riscului de accidente cardiovasculare (cu până la 50% conform unui studiu);
 2. Îmbunătățirea modului în care inima pompează sângele (evacuarea sângelui din inimă necesită energie semnificativă și deci o cantitate considerabilă de ubiquinone);
 3. Contribuie la tratarea insuficienței cardiace și a hipertensiunii arteriale;
 4. Contribuie la reducerea diferitelor probleme de sănătate precum: oboseala, wheezing-ul (respirația șuierătoare), durerile de cap etc.;
 5. Contribuie la scăderea nivelului de colesterol (un studiu a arătat că o doză zilnică de 120 mg de coenzima Q10 pe parcursul a 6 luni a condus la reducerea cu 7% a colesterolului și cu 21% a nivelului de trigliceride);
 6. Contribuie la reducerea consumului de energie în cadrul solicitării musculare;
 7. Contribuie la creșterea vitalității.

Notă: este indicată o utilizare de aproximativ 3 luni pentru obținerea unor rezultate evidente și stabile.

Lucruri de știut înainte de a utiliza coenzima Q10:

Deoarece este solubilă în grăsimi, este important să o luați cu o masă bogată în acizi grași sau să alegeți suplimente care conțin niveluri optime de acizi grași. O soluție simplă este administrarea simultană cu ulei de focă sau ulei de somon, sau ulei de cocos.

Dozele de CoQ10 utilizate în studiile clinice variază de la 50 mg la 200 mg pe zi.

Produs recomandat

Bio Active Coenzyme Q10

 • Coenzima Q10 bioactivă, cu vitamina E și piperină.
 • Susține sistemul cardiovascular și are acțiune anticancerigenă.
 • Supliment alimentar cu ingredient activ fabricat în Japonia, prin proces de fermentare.

Asociată cu:

Omega 3 – ulei de foca – 500 mg – 120 capsule moi

 • Produs 100% pur, standardizat.
 • Contine acizii grasi esentiali EPA, DHA si DPA.
 • Recomandat pentru: ateroscleroza, coxartoza, afectiuni cardiovasculare, cancer, colesterol marit, diabet, afectiuni cardiace, artrita, Boala Crohn, bronsita, cancer mamar, inflamatii pulmonare, lupus eritematos, psoriazis, reumatism, artoze, artralgii, lumbago, discopatii.
Referințe
 • William V. Judy, Ph.D. et al; Coenzyme Q10 Facts or Fabrications; Natural Products Insider, Virgo Publishing, October, 2007
 • Langsjoen PH, Langsjoen AM. Studiu comparativ al nivelului Q10 al coenzimei plasmatice la subiecți sănătoși suplimentat cu ubiquinol față de ubiquinonă. Clin Pharmacol Drug Dev. 2014 ian; 3 (1): 13-7. doi: 10.1002 / cpdd.73. Epub 2013 8 oct.
 • Niklowitz J et al, concentrația serică a coenzimei Q10 și statutul redox la adulții europeni: influența vârstei, sexului și concentrației de lipoproteine, J Clin Biochem Nutr. 2016 mai; 58 (3): 240–245.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *