Probioticele sunt microorganisme vii (bacterii și drojdii) foarte benefice pentru sănătate, fiind o variantă naturală de a reduce infecția, de a combate inflamația și de a îmbunătăți digestia. Ele se regăsesc în iaurt, în băuturi fermentate precum chefir, kombucha, și desigur, în suplimente probiotice care sunt formulate în principal pentru a reechilibra flora intestinală a organismului, afectată de antibiotice, alimentație necorespunzătoare și boli. Acestea sunt indicate pentru reducerea simptomelor digestive supărătoare, precum balonare, constipație, gaze și dureri de stomac. Comunitatea științifică a realizat foarte repede că efectele probioticelor asupra organismului sunt mult mai ample. Prezența probioticelor la nivel intestinal inhibă dezvoltarea agenților patogeni, stimulează sistemul imunitar, interacționează cu sistemul nervos din intestin și combate inflamațiile cronice.
Durata recomandată a tratamentului probiotic depinde de natura problemei de sănătate:
- Sindromul de colon iritabil, diareea și problemele digestive: conform studiilor clinice este necesar, între una și trei luni de tratament cu probiotice pentru a se produce îmbunătățirea digestiei. În această situație probioticele vor fi administrate împreună cu un pahar de apă, în primul rând dimineața, pe stomacul gol, cu 15-20 de minute înainte de micul dejun.
- Constipație: cercetările arată că este suficientă o perioadă de patru săptămâni in administrarea acestor probiotice, efectuată în mod normal la 30 de minute după micul dejun sau dupa o altă masă.
- Efectele secundare ale antibioticelor și chimioterapiei: este mai bine să administrați probiotice imediat ce începeți tratamentul cu antibiotice sau chimioterapia. Probioticele ar trebui să fie ingerate la cel puțin două ore după administrarea antibioticelor, iar suplimentarea trebuie să continue în medie, de la una, la două săptămâni după terminarea tratamentului cu antibiotic, pentru a reduce semnificativ riscul de diaree și probleme digestive.
- Diareea călătorului: un tratament susținut timp de trei săptămâni este recomandat atunci cand călătoriți în aceeași regiune geografică. Dacă vă deplasați între diferite regiuni, tratamentul trebuie extins.
- Infecțiile de iarnă și stimularea sistemului imunitar: puteți folosi probiotice din toamnă până la sfârșitul iernii (timp de șase luni, din noiembrie până în mai) sau puteți începe să le utilizați timp de două săptămâni, dacă vă aflați în apropierea unei persoane răcite sau afectate de gripă.
- Susținerea pierderii în greutate: mai multe studii preliminare au arătat că anumite tulpini probiotice, pot ajuta la reducerea depunerilor adipoase, la nivel abdominal, visceral și subcutanat. În acest caz tratamentul durează în general trei luni, însoțit de o dietă cu conținut scăzut în calorii. Suplimentele trebuie luate cu 30 de minute înainte de masă.
- Probleme de spirit, depresie: studii recente arată că unele tulpini probiotice ajută la reducerea problemelor psihice cum ar fi modificarea stării de dispoziție, depresia și anxietatea. De asemenea, probioticele pot diminua nivelurile de cortizol (hormonul stresului) implicate în generarea inflamațiilor intestinale. Durata de tratament recomandată este cuprinsă între patru și șase săptămâni, iar probioticele ar trebui luate, în mod ideal, cu micul dejun.
- Probleme ale pielii: anumite probiotice din familia Lactobacillus ajută la reducerea inflamației diferitelor straturi ale pielii. Ele întăresc bariera intestinală, modulează sistemul imunitar și cresc producția de citokine. Două, trei luni este, în general, durata corectă pentru un tratament cu probiotice pentru aceste probleme de sănătate.
- Reducerea nivelului de colesterol din sânge: probioticele sunt recomandate pentru sănătatea cardiovasculară, datorită capacității lor de a reduce nivelul de colesterol din sânge. Pentru rezultate optime, este recomandată o cură de până la 12 luni, dar nu mai puțin de două luni. Suplimentele trebuie luate în timpul meselor.
Produse recomandate
Bio-Active Acidophilus (Acidophilus bioactiv) – 60 / 100 capsule
- Sursă de probiotice, 6 tulpini, cu 6 miliarde unități probiotice;
- Cu adaos de prebiotice: pectină, FOS (fructooligozaharide) și inulină;
- Îmbunătățește digestia, remediază unele probleme de natură digestivă;
- Reface flora bacteriană și ajută la întărirea sistemului imunitar;
- Este un bun remediu în infecții fungice și infecții urinare;
- Acest supliment este stabilizat termic (nu necesită refrigerare);
- Nu conține gluten.
REFERINȚE
- Sisson, Ayis și Bjarnason, studiu clinic aleatoriu: un probiotic lichid multi-tulpină vs. placebo în sindromul intestinului iritabil – un studiu dublu-orb de 12 săptămâni, https://doi.org/10.1111/apt.12787
- De Chambrun, Neut, Chau și colab. Un studiu clinic randomizat cu Saccharomyces cerevisiae versus placebo în sindromul intestinului iritabil, https://doi.org/10.1016/j.dld.2014.11.007
- Majeed și colab. Supliment de Bacillus coagulans MTCC 5856 în tratamentul diareei sindromul intestinal iritabil predominant: un studiu clinic pilot controlat cu placebo controlat cu placebo dublu orb, Nutrition Journal volume 15, Numărul articolului: 21 (2016)
- www.super-smart.eu/fr–blog–combien-temps-doivent-durer-les-cures-probiotiques–s167