Candida, un dusman ignorat | Info sanatate Provita Nutrition
Home / Articole medicale / Candida, un dusman ignorat

Candida, un dusman ignorat

Candidoza este o infectie fungica provocata de drojdiile din specia Candida.

Candida albicans este cauza predominanta a infectiei candidozice. Candida albicans exista in mod normal in organism in cantitati mici, in special in tractul intestinal si urinar, precum si in vagin. Aceasta devine un pericol cand se inmulteste necontrolat, punand astfel viata in pericol daca ajunge in fluxul sanguin si se extinde la diferite organe si creier. Aceasta poarta numele de candidoza sistemica. Lucrul acesta poate avea urmari foarte grave printre care se numara si: insuficienta cardiaca, insuficienta renala, tulburari respiratorii. Testele de laborator de rutina prescrise de medicii de familie omit testarea pentru depistarea ciupercii Candida aflata in exces. In cele mai multe cazuri, simptomele diferite ale candidozei sunt diagnosticate gresit, fiind prescrise astfel tratamente nepotrivite precum antibioticele care nu fac nimic altceva decat ajuta la inmultirea ciupercii in exces.

Candida Albicans

O persoana obisnuita are in medie aproximativ 2 kilograme de microorganisme care traiesc in tractul intestinal. Pentru o sanatate buna, cel putin 80-85% dintre aceste bacterii ar trebui sa fie bacterii benefice (probiotice). Orice lucru care dauneaza echilibrul bacteriilor benefice si care contribuie la scaderea sistemului imunitar ne face mai susceptibili de o infectie cu Candida. Una dintre cea mai comuna cauza a distrugerii neintentionate a bacteriilor benefice este administrarea de medicamente precum antibiotice, anticonceptionale si steroizi. Supraexpunerea in medii cu metale grele, pesticide si alte toxine pot, de asemenea, sa ucida bacteriile bune. Aceeasi situatie se poate intampla si in cazul consumului de apa potabila cu clor, a alimentelor procesate, consumul excesiv de zahar, alcool sau gluten.

In conditiile in care nivelul de bacterii benefice se afla in scadere, coloniile fungice incep sa creasca necontrolat. Pe masura ce se raspandesc in organism, acestea elibereaza cantitati mari de substante nocive in tractul intestinal.

Din cauza stilului nostru de viata, suntem cu totii expusi infectiilor candidozice. Cu toate acestea, in cel mai mare pericol se afla persoanele care au un sistem imunitar scazut, diabeticii si persoanele supraponderale.

Netratata, candidoza poate dezvolta anumite structuri succesive numite rizomi care sunt capabile sa se adaposteasca in peretii intestinali. Odata ajunsa in fluxul sanguin, Candida se poate raspandi in intreg organismul compromitand urmatoarele sisteme: digestiv, circulator, respirator, endocrin, nervos, excretor, reproducator si imunitar.

Aceste tipuri de infectii candidozice sistemice pot provoca o gama larga de simptome dintre care amintim: confuzie mentala, memorie slaba, anxietate, depresie, oboseala inexplicabila, apetit sexual scazut, infertilitate, mancarimi, eruptii cutanate, temperatura scazuta a corpului, infectii ale vezicii urinare, infectii vaginale, astm, alergii, sensibilitate alimentara, sindromul intestinului permeabil.

Mentinerea unui echilibru corespunzator intre bacteriile benefice si bacteriile daunatoare constituie de fapt  secretul pentru evitarea cresterii necontrolate ale Candidei. Un bun inceput pentru realizarea acestui lucru este evitarea consumului de alimente rafinate, zahar, medicamente, etc. In ceea ce priveste antibioticele, acestea trebuie administrate numai in cazuri cu adevarat necesare (pentru infectii bacteriene grave si niciodata pentru infectii virale) si intotdeauna alaturi de suplimente cu probiotice de cea mai inalta calitate.

SIMPTOME SI MANIFESTARI

CANDIDOZA CRONICA CUTANEO-MUCOASA

Rezultatele arata leziuni ale fetei, scalpului, mainilor si unghiilor. Candidoza cronica cutaneo-mucoasa este ocazional asociata  cu vitiligo si afte bucale.

CANDIDOZA ORO-FARINGIANA

Persoanele afectate de candidoza oro-faringiana au de obicei un istoric de infectie cu HIV, de diabet zaharat, uzura a protezelor dentare sau au fost expuse la antibiotic cu spectru larg sau steroizi inhalatori.

Cu toate ca, in general, pacientii sunt asimptomatici, pot aparea urmatoarele simptome:

  • Inflamatie si durere a gurii;
  • Arsuri ale gurii sau limbii.
  • Disfagie (dificultate in inghitirea alimentelor);
  • Prezenta unor pete albe pe mucoasa bucala.

Examinarea fizica releva un eritem difuz si pete albe care apar pe suprafata mucoasei bucale, gatului, limbii si a gingiilor.

Cele 5 tipuri de candidoza oro-faringiana sunt urmatoarele:

  • Candidoza membranoasa: este una dintre cele mai comune tipuri de candidoza. Se caracterizeaza prin aparitia petelor de culoare alb galbui si cu aspect branzos pe suprafetele mucoaselor.
  • Candidoza cronica atrofica (stomatita dentara): de asemenea este considerata  a fi una dintre cele mai comune forme ale bolii. Se caracterizeaza prin eritem cronic  si edemul valului palatin (care vine in contact cu proteza).
  • Candidoza eritematoasa: este asociata cu o zona eritematoasa pe cerul gurii.
  • Stomatita angulara: reactie inflamatorie caracterizata prin durere, eritem si crapaturi ale colturilor gurii.
  • Candidoza mixta: oricare dintre combinatiile de candidoza amintite mai sus.

CANDIDOZA ESOFAGIANA

Pacienții cu candidoză esofagiană pot fi asimptomaticI sau pot avea una sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • Mucoasa bucala nu prezinta afectiuni la mai mult de 50% dintre pacienți;
  • Disfagie (dificultate la inghitire);
  • Odinofagie(deglutitie dureroasa);
  • Durere retro-sternală;
  • Dureri epigastrice;
  • Greata si varsături;
  • Pirozis (arsuri gastrice);
  • Reflux gastric.

Examinarea fizică releva aproape intotdeauna candidoza orala.

CANDIDOZA GASTRO-INTESTINALA

Pot fi prezente urmatoarele simptome:

  • dureri epigastrice
  • greata și varsaturi
  • durere abdominala
  • gaze abdominale
  • balonare
  • sindromul colonului iritabil
  • mancarime rectala
  • colita
  • pirozis
  • febra si frisoane
  • indigestie
  • constipatie sau diaree
  • oboseala extrema dupa masa

CANDIDOZA TRACTULUI URO-GENITAL

Tipurile de candidoza a tractului uro-genital sunt urmatoarele:

  • Candidoza vulvo-vaginala: eritem al vaginului si labiilor. Se caracterizeaza printr-o secretie branzoasa cu miros puternic, mancarimi si iritatii ale labiilor.
  • Candidoza balanita: pruit al glandului penisului, prezentand zone albicioase.
  • Cistita candidozica: de multe ori pacientii sunt asimptomatici, dar invazia la vezica urinara poate duce la disurie, hematurie si durere suprapubiana.
  • Candidemia asimptomatica: majoritatea pacientilor cu candidemie persistenta sunt asiptomatici.
  • Pielonefrita candidozica: se manifesta prin durere, crampe abdominale, greata, febra, varsaturi si hematuria.
  • Pietre micotice: obstructia intermitenta a tractului urinar cu anurie (incetarea patologica a urinarii) urmata de insuficienta renala.
Candidoza avansata

Cum recunoastem semnele de candidoza avansata?

La pacientii cu imunosupresie, candidoza poate deveni atat de severa incat viata pacientilor poate fi pusa in pericol. Infectiile se pot prezenta sub urmatoarele forme:

CANDIDA – SEPTICEMIE

Este o infectie sistemica a fluxului sanguin cu potential letal. Se manifesta prin frisoane, febra si chiar eliminarea unei cantitati reduse de urina  si insuficienta renala. Infectia se dezvolta cel mai frecvent la pacientii care au implantat un dispozitiv vascular (spre exemplu un cateter central). De-a-lungul mucoasei cateterului se pot dezvolta placi micotice care se pot rupe si ajunge in alte parti ale organismului. De asemenea, acest tip de afectiune se poate intalni si la pacinetii cu dispozitive vasculare implantate pe termen scurt.

In ultimele doua decenii agentii patogeni fungici au reprezentat o cauza majora a infectiilor sanguine nosocomiale ale pacientilor spitalizati, iar cele mai multe dintre acestea au fost la pacientii cu cateter central.

Care este sursa infectiei? Flora endogena a pacientilor, fluide si echipament contaminat si de asemenea mainile colonizate ale personalului medical.

CANDIDA – EDOCARDITA

Este o infectie care debuteaza cu febra, suflu cardiac, splenomegalie(marirea in volum a splinei), anemie. In vasele sanguine de mari dimensiuni se pot colecta fragmente de fungi, blocand astfel circulatia, conducand la embolizare.

CANDIDOZA ESOFAGIANA

Se dezvolta atunci cand candidoza bucala se raspandeste in tractul gastro-intestinal. Aftele bucale, inflamatia bucala care poate provoca durere la inghitire pot conduce la anorexie si malnutritie. In cazul in care infectia se extinde la nivelul intestinului, aceasta poate provoca discomfort abdominal, balonare, ulceratii.

CANDIDOZA MENINGITA

Este o inflamatie a mucoasei creierului (meningelui), nu este de obicei fatala, dar poate deveni cronica. In functie de gradul de imunosupresie al unui pacient, ciuperca poate invada tesutul cerebral, acest lucru putand pune viata in pericol, necesitand astfel un tratament antifungic parenteral.

PIELONEFRITA CANDIDOZICA

Se refera la inflamarea rinichilor si poate aparea cel mai probabil la pacientii cu catetere urinale implantate pe termen lung.  In fapt, candidoza este o cauza majora a infectilor de tract urinar ale pacientilor spitalizati. Candida existenta pe piele si tesuturile perinare ajunge de la cateter pana la vezica urinara, uretere si rinichi, iar in acest caz pot provoca infectii. Medicamentele antifungice pot ajuta la prevenire raspandirii nfectiei la rinichi.

CANDIDOZA PULMONARA

Se dezvolta atunci cand infectia orofaringiana se extinde pana la plamani sau atunci cand emboliile fungice se infiltreaza in tesutul pulmonar. Simptomele infectiei pulmonare includ: dificultati de respiratie, oboseala crescuta si tuse persistenta. Febra nu poate fi prezenta la pacietii care au o functie imuna semnificativ scazuta – categorie in care infectia pulmonara este foarte probabil sa apara.

Tratarea candidozei este foarte importanta, dar tratamentul poate fi dificil si fara raspuns daca nu este insotit de un regim alimentar anti-Candida.

Alimente recomandate impotriva candidozei

Alimente recomandate

Legume

Sparanghel, broccoli, varza de Bruxelles, varza, telina, castraveti, vinete, usturoi, ceapa, spanac, rosii, dovlecei, varza murata, muraturi (numai in saramura).

Fructe

Avocado, lamai, lamai verzi, masline

Cereale

Hrisca, tarate de ovaz

Carne, peste si oua

Pui, curcan, oua, ansoa, hering, somon (salbatic), sardine.

Produse lactate

Unt, chefir, iaurt (probiotice)

Grasimi si uleiuri

Ulei de cocos (virgin), ulei de in, ulei de măsline, ulei de susan.

Indulcitori

Stevia, xilitol

Bauturi

Apa, cicoare, ceaiuri de plante

Se pot consuma in cantitati moderate (evitati  dacaeste posibil / consumati putin si rar) urmatoarele: fasole, sfecla, morcovi, porumb, mazare, cartofi, dovleac, mere (acre), caise, grapefruit, portocale, piersici, pere, pepene verde, orez brun, orez sălbatic, carne de vita, miel,  cafea decofeinizata, ceai verde, suc de legume.

Alimente nerecomandate

Fructe

Banane, curmale, sucuri de fructe, struguri, mango, stafide.

Cereale

Orz, secara, grau

Carne si peste

Carne de porc, carne prelucrata, crustacee (creveți, homar, crab), ton.

Produse lactate

Branza, lapte, smantana, produse din zer

Condimente

Sos Barbecue, hrean, ketchup, maioneza, sos de soia, otet alb

Grasimi si uleiuri

Ulei de canola, ulei de soia, ulei de floarea soarelui, margarina.

Indulcitori

Sirop de agave, aspartam, miere, melasa, sirop de porumb, zahar

Bauturi non-alcoolice

Ceai negru, cafea, bauturi acidulate dietetice sau normale, bauturi energizante, sucuri de fructe.

Bauturi alcoolice

Bere, cidru, lichior, vin

Testul simplu pentru candidoza

Testul simplu pentru candidoza

Simptomele care trebuie urmarite

  • Infectii vaginale recurente.
  • Oboseala constanta, ameteli, proasta dispozitie.
  • Saliva alba lipicioasa si depuneri albicioase pe limba, crapaturi in colturile gurii.
  • Dureri abdominale, gaze abdominale, indigestii.
  • Dureri articulare asemanatoare celor provocate de artrita.
  • Scurgeri din sinusuri.
  • Pierdere sau crestere in greutate fara a putea fi schimbate.
  • Minte incetosata, ne-eficienta.
  • Fungusi la degetele de la maini sau picioare.
  • Infectii urinare recurente (rezistente la antibiotice).
  • Ochi iritati, inrositi, lacrimand.
  • Pete rosii pe piele (eczema, dermatita atopica).
  • Mancarimi si iritari in zona anala sau in jurul organelor sexuale.
  • Caderea parului.

Nu știți dacă aveți Candida?

Raspundeti DA sau NU la urmatoarele intrebari:

  1. Ati avut vreodata infectii vaginale caracterizate prin: aparitia unei scurgeri albicioasa, grunjoasa? Miros neplacut? Sau usturimi ori mancarimi in zona vaginala?
  2. Ati luat vreodata antibiotice?
  3. Ati luat vreodata anticonceptionale?
  4. Ati folosit vreodata inhalanti anti-astmatici?
  5. Tinjiti dupa zahar sau dulciuri?
  6. Tinjiti dupa pâine, mincati pâine zilnic?
  7. Simtiti nevoia de bauturi alcolice, beti bauturi alcoolice in mod regulat?
  8. Aveti gaze intestinale, balonari, râgâiti?
  9. Va simtiti adesea obositi sau obositi usor?
  10. Cand va sculati dimineata aveti pe limba depuneri albicioase?
  11. Aveti stari depresive caracterizate prin lipsa de pofta de lucru?
  12. Aveti adesea dureri de cap?
  13. Aveti alergii (mancarimi de piele, mancarimi in gat, tuse alergica)?
  14. Aveti mancarimi vaginale (la femei)?
  15. Aveti adesea infectii vaginale (la femei)?
  16. Aveti mancarimi in zona anala (la femei sau barbati)?

Daca raspundeti DA la cel putin 3 din intrebarile de mai sus, sansele sunt foarte mari sa suferiti de Candidoza.

Test simplu pentru candidoza bucala

Dimineata dupa ce va sculati adunati prima saliva in gura si scuipati intr-un pahar cu apa. Daca saliva ramane compacta sau se destrameaza uniform sunteti OK. Daca insa bolul de saliva incepe sa se destrame in apa sub forma unor firisoare (tentacule) in diferite directiile, suferiti si de candidoza bucala.

Recomandarea noastra

Provita Nutrition ofera o gama completa de produse pentru tratarea candidozei sistemice, inclusa intr-un protocol complex alcatuit din 2 tronsoane:

Pentru cazuri mai usoare de candidoza, produsele minime ce trebuie administrate sunt incluse in Protocolul redus:

Pentru femeile suferinde si de candidoza vaginala se va folosi sapunul trerapeutic cu Tea Tree Oil si spalaturi vaginale cu ceai de Pau d’Arco.

Barbatii pot si ei sa fie purtatori de candidoza asimptomatica. Netratata concomitent cu partenera o poate reinfecta. De aceea este recomandat ca si barbatul sa urmeze Protocolul redus.

Produse mentionate in acest articol

Lasă un răspuns