Biotina și cancerul | Articole medicale | Provita Nutrition
Home / Articole medicale / Biotina și cancerul

Biotina și cancerul

Am postat acest articol ca raspuns la unele solicitari de la pacienti privind vitaminele B si cancerul.

Ne-am axat mai mult pe vitamin B7 (biotina). Internetul abunda in tot felul de informatii empirice, fara nici o baza stiintifica ce pot usor conduce la concluzii eronate, alarmiste. Trebuie analizate doar cercetarile stiintifice solide, efectuate de universitati de prestigiu. Majoritatea cercetarilor privind vitamina B7 (biotina) s-au efectuat la universitati din Statele Unite.

Pe scurt

Biotina este o vitamina necesara, prezenta si recirculata in permanenta in organism. Nivelul de Biotina se mentine prin aport alimentar si prin reciclarea ei continua de catre enzima biotinidaza, o enzima fabricata de ficat. Este o vitamina absolut necesara organismului. Ca orice substanta necesara si „autohtona” organismului, Biotina nu are cum sa fie cancerigena. Mai mult, organismal retine doar atat biotina cat are nevoie, restul fiind eliminat prin urina si fecale, deci nu exista un risc de „supradozare”. Deficienta de enzima biotinidaza (care conduce inerent si la o deficienta de Biotina) este studiata ca un posibil marker tumoral.

De aici probabil si confuzia care atribuie Biotinei un rol proliferativ, pe care de fapt nu il are. In principiu orice boala de ficat conduce la o deficenta de bitinidaza si ca urmare, la o deficienta de biotina. Unele cancere precum ar fi cel de san, conduce si el o deficienta de biotinidaza, ceea c ear ajuta la detectia timpurie a cancerului de san. Din nou, nu trebuie facuta confuzia legarii cancerului de san cu biotina.

In plus, biotina este esentiala pentru biotinilarea histonei, o molecula legata de AND care este cruciala pentru structura cromozonica si stabilitatea AND-ului – ceea ce minimalizeaza riscul cancerului in celulele umane. Prin aceasta prizma, Biotina are de fapt un efect anticancerigen.

O lucrare stiintifica foarte aprofundata referitoare la posibila legatura intre vitamina B6, biotina (Vitamina B7) si proliferarea celulelor tumorale trage o concluzie clara: celulele canceroase nu absorb mai multa vitamin B6 sau biotina decat celulele normale.

Ba mai mult, in multe forme maligne, tumorile contin semnificativ mai putina vitamina B6 sau biotina decat celulele normale din organul respectiv.

In concluzie

Vitamina B7 (biotina) este o vitamina esentiala pentru organism care nu are nici o legatura cu initierea sau proliferarea cancerului.

Dimpotriva, o deficienta a enzimei biotinidaza (ceea ce implicit conduce si la o deficienta de biotina) poate fi o indicatie a existentei unui cancer dar nu cauza cancerului. Este foarte posibil ca de fapt, deficienta de biotina care apare in cancere prin defcienta de biotinidaza sa afecteze celulele sanatoase conducand la instabilitatea AND-ului acestora.

Vitamina B7 (vitamina H) biotina

Vitamina B7 (Vitamina H) este o vitamina esentiala deseori neglijata. Este esentiala pentru sanatatea pielii, a unghiilor, a parului, dar si pentru a asigura energia necesara celulelor nervoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *