Artrita, trateaz-o pe cale naturală | Sfatul medicului
Home / Articole medicale / Artrita, trateaz-o pe cale naturală

Artrita, trateaz-o pe cale naturală

„De ce luati medicamente cand nici nu ati incercat caile naturale de usurare a durerii provocate de artrita?”

Deseori intreb pacientii acest lucru. Le aduc aminte ca ei nu inghit bombonele M&M ci medicamente puternice care pot cauza complicatii majore. Mai mult, ei uita ca multe substante naturale pot fi folosite nu doar la vindecare ci si la prevenirea osteoartritei care vine o data cu imbatranirea.

Vitamina C este cel mai analizat remediu natural. Osteoartrita este indeosebi o deteriorare a cartilagiului si cand acesta este diminuat pe masura ce imbatranesti, oasele se freaca unele de altele cauzand durere. Secretul este de a mentine cartilajul sanatos. O prima cale este folosirea unei cantitati potrivite de vitamina C, care este necesara pentru crearea de colagen, un ingredient important al cartilajului.

Cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii din Boston au studiat consumul de vitamina C la 640 de oameni. Ei au descoperit ca cei cu un consum mai ridicat de vitamina C au fost protejati impotriva avansarii osteoartritei la genunchi. A incetinit de asemenea dezvoltarea durerii la genunchi.

De cata vitamina C este nevoie?

Linus Pauling, de doua ori castigator al Premiului Nobel a raportat ca, spre deosebire de animale, oamenii nu produc vitamina C. Cei mai multi oameni sunt, prin urmare, deficitari in aceasta vitamina. Pauling a luat 20 de miligrame (mg) zilnic. Doza zilnica recomandata este de 75 mg. Daca decizi sa iei mai mult decat cantitatea recomandata a acestei vitamine, discuta aceasta problema cu doctorul tau. Cantitatile mari pot cauza diaree si crampe abdominale.

Daca nu iti folosesti articulatiile le vei pierde. Exercitiile pompeaza mecanismul care impinge elementele nutritive in articulatii, oferind mijloacele de hranire a cartilagiului. Sunt convins ca consumul scazut, lipsa consumului impreuna cu cantitatile inadecvate de vitamina C, sunt principalele motive pentru care atat de multi oameni au nevoie de modificari la solduri si genunchi.

Acidul hialuronic este un lubrefiant de exceptie. In cazurile de uzura a cartilagiilor si frecarii os pe os ca in caxul coxartrozei, suplimentarea cu Acid Hialuronic ajuta la lubrefierea incheiturii rezultand in reducerea durerilor si reducrea uzurii articulatiei in urma frecarii os pe os.

Sulfatul (clorhidratul) de glucozamina sau sulfatul de condroitin ajuta la usurarea durerii?

Aceasta ramane inca o intrebare fara raspuns. Dar aceste suplimente au fost folosite multi ani in Europa pentru a preveni si trata artrita. Glucozamina da cartilajului structura sa. Condroitinul lucreaza impreuna cu glucozamina pentru a atrage si pastra apa, oferind cartilajului efectul sau de amortizare. Asa ca sa fiti siguri ca veti consuma zilnic fie cateva pahare de apa fie alte lichide pentru a mentine cartilagiul genunchiului bine hidratat.

Cateva rapoarte arata ca pacientii care i-au 150 mg de glucozamina si 120 mg de condroitin zilnic cu mesele lor au mai putine dureri si o mobilitate crescuta, comparativ cu cei care au fost tratati cu placebo. Un studiu belgian a aratat de asemenea ca pierderea de cartilagiu fie a incetinit fie s-a oprit cand pacientii au luat aceste suplimente. Dar alte rapoarte sunt mai putin entuziasmate de folosirea acestor suplimente, sustinand ca ofera doar putin ajutor sau nu ajuta deloc.

Din moment ce glucozamina este facuta din carcasa de crustaceu, oamenii cu alergie la crustacei ar trebui sa evite consumului ei. Cei cu diabet ar trebui sa verifice nivelul zaharului din sangele lor, deoarece studiile pe animale arata ca aceste suplimente ar putea inrautati rezistenta la insulina. Si condroitinul poate cauza sangerare la oamenii ce consuma solventi de sange.

Unii cercetatori sugereaza ca folosirea zilnica a 12 grame de cartilaj de rechin in doze divizate, reducand-o pana la 3 grame zilnic, aduce de asemenea imbunatatiri.

In prezent auzim tot mai multe despre importanta unei diete sanatoase. Este o terapie puternica pentru orice boala, si artrita nu face exceptie. Studiile arata ca o dieta puternic vegetariana are un puternic efect anti-inflamator, care ar putea reduce durerea articulatiilor.

Pacientii cu artrita ar trebui sa se concentreze pe carbohidratii complexi precum cereale, legume, vegetale si fructe intregi. Aceste alimente contin de asemenea vitamine bogate in antioxidanti, minerale si compusi numiti fitochimicale care ofera multe beneficii.

Acizii grasi Omega 3 sunt bogati in acidul eicosapentenoic (EPA) si sunt prezenti in uleiurile de peste (de preferinta somon salbatic) sau foca. Ei pot ajuta la usurarea durerii artritei prin reducerea productiei de prostaglandine care cauzeaza durerea si inflamarea. Uleiul de in (Flaxseed oil) este o sursa buna pentru acizii grasi esentiali Omega 3 de origine vegetala. In general necesarul recomandat este de aproximativ de 360 mg de EPA de doua ori pe zi in timpul meselor.

Un raport al Clinicii Mayo sustine ca S-adenosil metionina (SAM-e), un supliment nutritiv, a aratat ca poate reduce durerea si ca un amestec ayurvedic de ghimbir, turmenic, tamaie si ashwagananda ar putea oferi o reducere considerabila a durerii.

Dr. Gifford-Jones este un jurnalist medical si practica in Toronto

La lista de mai sus am mai adauga:

Un articol de:
W. Gifford-Jones, M.D.
16.08.2006
Epoch Times
Artrita: Tratamentele naturale sunt mai sigure si pot fi mai eficiente decat terapia prin medicamente. (Christopher Furlong/Getty Images)

Produsele mentionate in acest articol

Lasă un răspuns