Dincolo de ciupercile medicinale AHCC şi imunoterapia naturală > Provita Nutrition Romania
Home / Articole medicale / Dincolo de ciupercile medicinale AHCC şi imunoterapia naturală

Dincolo de ciupercile medicinale AHCC şi imunoterapia naturală

Dincolo de ciupercile medicinale AHCC şi imunoterapia naturală

Nu există nici o îndoială în privința beneficiilor ciupercilor medicinale și rolul pe care acestea îl joacă în susținerea sănătății și bunăstării umane. Studiile pe specii de ciuperci cum ar fi Shiitake, Maitake, Reishi, Cordyceps, Chaga, Agaricus indică un impact extraordinar de pozitiv asupra sistemului imunitar. Dar, spre deosebire de aceste specii de ciuperci, AHCC poate fi absorbit de organism 100%, în special dacă este administrată în capsule gastro-rezistente (Delayed Release-Retard)!

AHCC – Active Hexoze Correlated Compound este un extract obținut din mai multe sub-specii de micelii de ciuperci medicinale hibridizate, fiind dezvoltat pentru prima dată în Japonia, în anul 1987 (Up Chemical Co., LTD. și dr. Toshihiko Okamoto). El este văzut ca fiind un supliment funcțional cu proprietăți antiinflamatoare, imunomodulatoare și antioxidante, bogat în alfa și beta-glucani. AHCC este folosit în spitale și a fost cercetat în universități și alte instituții, fiind cel mai studiat supliment pentru imunitate pe plan mondial. Din 1994, în fiecare an, mai mult de 300 de medici și cercetători se întâlnesc la Sapporo, în Japonia, pentru Simpozionul Asociației pentru Cercetarea AHCC.

AHCC Plus – Forte 700 mg, 60 capsule de la firma König Nutrition Laboratorium Canada este o fomulă complexă, inovatoare, unică pe piața românească şi internaţională. Acesta este un extract proprietar din micelii de ciuperci hibride din genul Basidiomycete și are un efect de modulare asupra sistemului imunitar, crescând concentrația limfocitelor T și B, stimulând activitatea macrofagelor, consolidând astfel apărarea organismului împotriva acțiunii virușilor, bacteriilor, paraziților sau celulelor neoplazice. Extractul conține un mare număr de principii active incluzând derivați de alfa şi beta-glucan, polizaharide care nu există în cantități suficiente în ciupercile terapeutice tradiționale. Formula AHCC este modificată enzimatic pentru a-i reduce greutatea moleculară până la 5.000 daltoni și a-i facilita astfel bioabsorbția prin administrare orală. Asocierea cu beta 1,3/1,6 glucan şi arabinogalactan din Larix dahurica crează cea mai potrivită, activă şi eficientă formulă de pe piață.

AHCC a tratat cu succes de-a lungul timpului, de la simple răceli și gripe, până la boli grave precum cancer, hepatita, diabet și chiar boli cardiovasculare. De aceea ne întrebăm cum poate un singur ingredient naturist să rezolve așa de multe probleme de sănătate? Răspunsul este simplu: majoritatea bolilor acute sau cronice ascund aceeași cauză – un sistem imunitar compromis. Sistemul imunitar scanează organismul uman pentru a distruge invadatorii – virusurile, bacteriile și alţi agenţi patogeni.

AHCC activează procesul biologic natural de apărare al sistemului imunitar și astfel ne ajută să luptăm împotriva amenințărilor asupra sănătății noastre. Efectul principal al AHCC-ului asupra imunității este acela de modulator. AHCC funcționează prin reglarea activității mai multor tipuri de globule albe din sânge, crescând activitatea celulelor NK – natural killer, a producției de citokine, a celulelor T, a macrofagelor și a celulelor DC – dendritice care se află în tot tractul respirator. Având în vedere că sistemul imunitar este responsabil pentru a ne proteja împotriva amenințărilor externe – toxine, infecții virale, bacteriene, fungice și parazitare, dar și împotriva amenințărilor interne – replicarea celulelor canceroase, AHCC are o gamă largă de utilizări clinice (în Japonia, AHCC este utilizat în peste  600 de spitale în tratamentul cancerului, hepatitei și altor boli cronice) si anume:

INFECȚII

Studiile au confirmat că AHCC îmbunătățește răspunsul imun împotriva unei varietăți de agenți infecțioși, inclusiv virusul gripal (gripa comună), virusul gripei aviare, bacteriile Klebsiella pneumoniae (care cauzează pneumonia), ciuperca Candida albicans, bacteriile Pseudomonas aeruginosa (care pot infecta orice parte a corpului) și bacteriile Staphylococcus aureus rezistente la meticilină (MSRA), care provoacă o infecție stafilococică rezistentă la antibiotice. Recent, s-a constatat la șoareci că AHCC stimulează răspunsul imun protector specific virusului West Nile.

HPV

AHCC reduce incidența cazurilor și ajută în controlul infecțiilor cu HPV – Human Papiloma Virus.

HIV / SIDA

A fost folosit cu succes în terapia celor afectați de HIV / SIDA și în lupta pacienților imunodepresivi, cu boli caracterizate de imunodeficiență.

CANCER

Utilizat pe scară largă ca imunoterapie complementară în Japonia în oncologia integrativă, cercetările în domeniu arată că AHCC conduce la prelungirea timpului de supraviețuire postoperatoriu, reducând de asemenea efectele secundare ale chimioterapiei și radioterapiei iar în unele cazuri, poate duce chiar la remisiunea spontană a cancerului. AHCC activează imunitatea celulară și concomitent influențează toate funcțiile întregului organism, făcând ca acesta să se auto-vindece, inhibând totodată replicarea celulelor canceroase. AHCC acționează prin consolidarea sistemului imunitar și regenerarea celulelor normale, fiind extrem de dinamic și remarcabil în tratamentul cancerelor și tumorilor de toate tipurile la toate organele: ficat, plămâni, stomac, colon, sân, tiroidă, ovarian, testicular, limbă, rinichi, pancreas etc. S-a constatat că AHCC nu numai că a prelungit durata de supravieţuire la pacienții cu cancer hepatic avansat, ci a și îmbunătățit diverși parametri ai calității vieții, inclusiv stabilitatea mentală, starea generală de sănătate fizică și capacitatea de a avea activități normale.

HEPATITĂ

Cercetările au arătat că AHCC are efecte hepatoprotectoare și detoxifiante pe care le exercită atât prin inducerea enzimelor hepatice, cât și datorită unei acțiuni antioxidante. AHCC stimulează producţia de Interferon IFN-γ, cu efect antiviral, ajută la îmbunătățirea stării pacienților cu hepatită C, virală și non-virală, tratează bolile de ficat și acționează împotriva inflamației ficatului.

DIABET

AHCC pare să aibă mai multe beneficii pentru diabetici. Un mic studiu efectuat în Japonia a constatat că toți cei 13 pacienți diabetici înscriși au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului de glucoză și glicohemoglobină din sânge după administrarea AHCC timp de șase luni. Efectul de scădere a zahărului din sânge a fost observat și în cercetările pe animale.

BOLI CARDIOVASCULARE

Un studiu al Universității Marconi din Italia a arătat că AHCC poate reduce crizele cardiace la pacienții suferinzi de boli coronariene stabile. AHCC a fost dezvoltat pentru prima dată ca tratament pentru hipertensiune, deci nu este surprinzător faptul că mai mulți medici au raportat impactul său pozitiv asupra sănătății cardiovasculare. Dr. Fred Pescatore, de la Centrul pentru Medicină Integrativă și Complementară din New York, a raportat că AHCC poate preveni tensiunea arterială crescută indusă de stres și deteriorarea inimii. Dr. M. Iwamoto de la En-Zan-Kai Medical Corporation a raportat că AHCC are o influență benefică asupra aritmiilor ventriculare, deosebit de periculoase.

BOLI INFLAMATORII

În timp ce mulți oameni asociază inflamația cu artrita, puțini își dau seama că inflamația este unul dintre factorii care contribuie la o serie de boli diferite, de la astm la boli de inimă și până la boala Alzheimer. În situații acute, cum ar fi boala sau leziunile, inflamația este utilă, deoarece ajută organismul să elimine agenții patogeni. Cu toate acestea, atunci când inflamația devine cronică, aceasta poate distruge țesutul sănătos. Cercetările au arătat că AHCC are un efect antiinflamator profund. Un studiu a constatat că administrarea AHCC a atenuat inflamația la șobolanii cu colită (inflamația colonului) la un nivel egal cu cel al medicamentului antiinflamator sulfasalazină. Un alt studiu a demonstrat că AHCC a protejat șobolanii de efectele dăunătoare ale peritonitei (inflamația peritoneului, a membranei seroase foarte întinse, aflată în raporturi strânse cu toate organele abdominale, cu o vastă rețea de vase sangvine, limfatice și nervi).

STRES ȘI OBOSEALĂ CRONICĂ

Legătura dintre stres și oboseala cronică provine din interacțiunile sistemului imunitar cu sistemul nervos și endocrin. Supus stresului emoțional sau fizic, creierul produce un neurotransmițător care va ajuta la activarea procesului „luptă sau fugi, dispari!” (engl. „fight-or-flight!”- celebrul enunț din teoria lui Selye). Stresul scade în mod direct funcționarea celulelor NK și afectează imunitatea. Numeroase metode de eliminare a stresului ar fi practica regulată a exercițiilor fizice, audierea de muzică relaxantă,  râsul etc. Acestea pot crește activitatea celulelor NK. Astfel, unele cercetări privind modelele de stres indus fizic sau chimic arată că AHCC reduce producția de glucocorticoizi și scade nivelul de glucoză din sânge. Unii medici și psihologi care au tratat pacienții cu sindrom de oboseală cronică au raportat îmbunătățiri ale dispoziției, energiei și atenuarea durerii, utilizând AHCC.

Pentru cei sănătoși, AHCC poate ajuta la menținerea unui sistem imunitar puternic și la prevenirea oricărui tip de infecții care, netratate, pot evolua în boli cronice.

BENEFICII PENTRU SENIORI

AHCC reglează și echilibrează întregul organism, iar la pacienții vârstnici ameliorează simptomele de imunosenescență. La şcoala de medicină din Yale, Dr. Zhinan a fost autorul primului studiu care a demonstrat că AHCC poate fi benefic în cazul unui sistem imunitar “uzat” şi ar putea astfel ajuta în prevenirea apariţiei unor afecţiuni specifice înaintării in vârstă.

AHCC plus forte – 700 mg – 60 capsule gastrorezistente

 • Functioneaza ca si antioxidant.
 • Stimuleaza sistemul imunitar, trateaza gripa si racelile.
 • Lupta impotriva infectiilor virale, este un bun anticancerigen.
 • Reduce efectele secundare ale chimioterapiei.
 • Previne afectiunile cardiovasculare.

Bibliografie

 1. Revista Holistic Primary Care. News for Health and Healing, vol. 9, nr. 3, 2008.
 2. Sara Lovelady, Beyond Medicinal Mushrooms – AHCCresearch.org -.
 3. Wakame K. Efecte protectoare ale AHCC asupra debutului diabetului indus de streptozotocină la șobolan. Cercetare biomedicală 20 (3) 145-152, 1999.
 4. Glaser et al., Modulație imună asociată stresului: relevanță pentru infecția virală și sindromul oboselii cronice, Am. J. Med., 1998, 28 septembrie 105 (3A): 35S-42S.
 5. Wang S. et al., AHCC privind stresul de imobilizare la șobolan: efecte benefice ale Active Hexose Corelat compound, Dokkyo Journal of Medical Sciences, 2001, p. 559 28(1): 559-565.
 6. The 24th Annual Meeting of International Congress on Nutrition and Integrative Medicine 2016.
 1. Ritz BW. Supplementation with active hexose correlated compound increases survival following infectious challenge in mice. Nutr. Rev. 2008 Sep;66(9):526-31.
 2. Wang S, et al. Oral Administration of Active Hexose Correlated Compound Enhances Host Resistance to West Nile Encephalitis in Mice. J Nutr. 2009 Jan 13 [Epub ahead of print]
 3. Aviles H, et al. Active hexose correlated compound activates immune function to decrease bacterial load in a murine model of intramuscular infection. Am J Surg. 2008 Apr;195(4):537-45.
 4. Matsui Y et al. Improved prognosis of postoperative hepatocellular carcinoma patients when treated with functional foods: a cohort study. J Hepatol. 2002 Jul;37(1):78-86.
 5. Cowawintaweewat S, et al. Prognostic improvement of patients with advanced liver cancer after active hexose correlated compound (AHCC) treatment. Asian Pac J Allergy Immunol. 2006 Mar;24(1):33-45.
 6. Mukoda SB, et al. Reduction of side affects of anticancer drugs by active hexose correlated compound (AHCC). Proceedings of the American Association for Cancer Research. 1999 March;40.
 7. Edman JS, Pescatore F. Medical intelligence: A preliminary report of three cases. Influences of AHCC, a combination mushroom extract, on patients with hepatitis. Anti-Aging Medical News. Fall 2000.
 8. Buxiang S, et al. Preventive effects of AHCC on carbon tetrachloride induced liver injury in mice. Natural Medicine. 1997;51(4):310-315.
 9. Wakame K. Protective effects of AHCC on the onset of diabetes induced by streptozotocin in the rat. Biomedical Research. 1999;20(3):145-152.
 10. Department of Biochemistry, Dokkyo University School of Medicine. AHCC on immobilization stress in the rat: beneficial effects of active hexose correlated compound. Dokkyo Journal of Medical Sciences. 2001;28(1):559-565.
 11. She-Fang Y, et al. Amelioration by active hexose correlated compound of endocrine disturbances induced by oxidative stress in the rat. Endocr Regul. 2004 Mar;38(1):7-13.
 12. She-Fang Y, et al. Suppressive effects of active hexose correlated compound on the increased activity of hepatic and renal ornithine decarboxylase induced by oxidative stress. Life Sci. 2003 Dec 19;74(5):593-602.
 13. Wang S. Preventive effects of active hexose correlated compound (AHCC) on oxidative stress induced by ferric nitrilotriacetate in the rat. Dokkyo Journal of Medical Sciences. 2001;28(2-3):745-752.
 14. Daddaoua A, et al. Active hexose correlated compound acts as a prebiotic and is antiinflammatory in rats with hapten-induced colitis. J Nutr. 2007 May;137(5):1222-8.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *