Acidul Alfa Lipoic (ALA) | Articole medicale Provita Nutrition
Home / Articole medicale / Acidul Alfa Lipoic (ALA)

Acidul Alfa Lipoic (ALA)

Acidul Alfa Lipoic (ALA) – cunoscut si sub denumirea de acid tioctic, a fost descoperit in anul 1951 ca o molecula identificata in faza de transfer a grupului acetil, precum si ca o coenzima in ciclul Krebs.

In anii 1980, comunitatea stiintifica a realizat ca ALA este, de asemenea, un puternic antioxidant.

Cateva proprietati definitorii ale ALA fata de alti antioxidanti:

  • ALA neutralizeaza radicalii liberi atat in zonele grase, cat si cele lichide ale celulei, in comparatie cu vitamina C care este solubila doar in apa si vitamina E care este solubila doar in grasimi.
  • De asemenea, ALA functioneaza ca antioxidant atat in forma redusa, cat si in forma oxidata.
  • Farmacologic, ALA este usor absorbita in doza orala si este rapid convertita in forma redusa de acid-dihidrolipoic (DHLA) in majoritatea tesuturilor din organism.
  • Efectele ALA si DHLA sunt prezente atat intracelular, cat si extracelular. DHLA poate regenera direct acidul ascorbic din forma epuizata de acid dihidroascorbic. De asemenea, in mod indirect, poate regenera vitamina E. Cercetatorii au descoperit, ca ALA mareste nivelul intracelular de glutation si Coenzima Q10.
  • ALA poate chelata anumite metale grele formand complexe stabile cu excesele de cupru, mangan si zinc. Chelateaza, de asemenea, arseniu, cadmiu (in special din ficat), mercur (in special din rinichi).
  • ALA este, de asemenea, utila in boala diabetica, prevenind glicolizarea proteinelor si inhibarea conversiei glucozei in sorbitol. Acumularile de sorbitol conduc la patogeneza unor complicatii ale bolii diabetice incluzand cataracta oculara. Exista indicii clinice ca ALA poate ajuta la prevenirea instaurarii bolii diabetice, ajutand la controlul glucozei si poate preveni anumite complicatii cronice ale hiperglicemiei cum ar fi neuropatia diabetica. Actionand ca un antioxidant puternic, DHLA protejeaza pancreasul impotriva speciilor reactive de oxigen.

DIABET

Intr-un studiu clinic multi-center controlat cu placebo, tratamentul cu 600 mg de ALA de 2 ori pe zi, timp de 4 saptamani, a marit cu 27% sensibilitatea la insulina, prin cresterea gradului de procesare si eliminare a glucozei.

CATARACTA

Acidul Alfa Lipoic a fost studiat extensiv in Europa pentru tratarea neuropatiei diabetice prin 3 studii mari controlate cu placebo (studiile ALADIN). S-a constatat imbunatatirea parametrilor de conductie si a functionalitatii nervilor. In alt studiu clinic controlat cu placebo, codificat sub numele de SYDNEY, grupul care a administrat ALA a inregistrat o imbunatatire substantiala a simptomelor de neuropatie (senzatie de arsura, amorteala).

GLAUCOM

Intr-un studiu clinic a bolnavilor de diabet cu glaucom, ce au utilizat doze de 150-300 mg/zi de ALA, s-au constatat imbunatatiri semnificative ale bolii de ochi, prin imbunatatirea functiei vizuale.

LEZIUNEA DE REPERFUZIE

Leziunea de reperfuzie este o consecinta a unei ischemii cauzate de un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Daca o zona este lipsita de sange pentru o perioada de timp, asa cum se intampla in cazurile de accident vascular cerebral sau infarct miocardic, cauzate de un cheag de sange, reperfuzia cauzeaza un soc prin eliberarea unui contingent mare de radicali liberi. Mai multe studii au dus la concluzia ca ALA este un neuroprotector dupa o ischemie. La o saptamana dupa ischemie, pacientii tratati cu ALA au avut amplitudinea si viteza conductiei senzoriale semnificativ mai mari decat grupul placebo.

ALCOOLISM

Studii preliminare in boala hepatica cauzata de alcool indica beneficii ale tratamentului cu ALA, in special, pentru deuropatia periferica.

FUNCTIA COGNITIVA

Acidul Alfa Lipoic poate sa aiba efecte pozitive la pacientii cu boala Alzheimer, precum si cu alte disfunctii ale memoriei cauzate de trauma sau accident vascular cerebral. Prin reducerea leziunilor oxidative ale sistemului nervos central cauzate de radicalii liberi, ALA poate reduce severitatea sechelelor. ALA protejeaza celulele din creier impotriva neurotoxicitatii, considerata una din cauzele care pot conduce la boala Alzheimer.

INTOXICATIA CU METALE GRELE

Studii clinice in vitro si in vivo sugereaza ca suplimentarea cu Acid Alfa Lipoic este o componenta benefica in tratarea toxicitatii metalelor grele in special: plumb, mercur si cadmiu.

ATENTIONARE

Intrucat administrarea de ALA poate conduce la reducerea glicemiei, consultati medicul daca sunteti diabetic si administrati medicamente hipoglicemice sau insulina, pentru a evita scaderea sub limita a glicemiei!

Provita Nutrition ofera produsul ALA-300 care asigura o doza minima zilnica de 300 mg de Acid Alfa Lipoic (per 1 capsula).

Doza zilnica terapeutica recomandata este de 1 capsula de 2 ori pe zi.

ALA-300 – acid alfa lipoic standardizat forte

  • Produs 100% pur, standardizat.
  • Foarte bun antioxidant metabolic si puternic detoxifiant pentru steatoza, hepatita, ficat obosit (hepatoprotector).
  • Foarte eficient in tratarea diabetului zaharat (hiperglicemia) si ajuta la reciclarea celorlalti antioxidanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *