Somnul și sănătatea noastră fizică | Sfatul medicului | Provita Nutrition
Home / Sfatul medicului / Somnul și sănătatea noastră fizică

Somnul și sănătatea noastră fizică

Cum influenteaza somnul, sanatatea noastra?

Somnul este, de obicei, unul din primele lucruri pe care oamenii il sacrifica atunci cand lucrurile merg mai dificil – iar acest lucru ar putea fi socotit o greseala majora!
Cea mai recenta descoperire stiintifica constata ca somnul este foarte important pentru detoxifierea creierului

Oamenii de stiinta incearca de foarte mult timp sa afle, care este scopul somnului si nenumarate studii au ajuns la concluzia ca somnul este profund interconectat cu sanatatea noastra intr-o multitudine de moduri.

Sanatatea organismului Dumneavoastra depinde de modul in care dormiti!

  • De exemplu, cercetarile anterioare au constatat ca lipsa de somn are acelasi efect asupra sistemului imunitar ca stresul fizic sau boala.
  • Pe de alta parte cercetarile recente arata si faptul ca, creierul are un sistem unic de gestionare a deseurilor, similar sistemului limfatic aflat in corpul Dumneavoastra. Acest sistem, numit sistemul glymphatic, este activat in timpul somnului.

Prin pomparea lichidului cerebrospinal prin tesuturile specializate localizate la nivel cerebral, sistemul glymphatic elimina deseurile provenite in urma activitatii de la nivelul creierul, prin trimiterea acestora in sistemul circulator al corpului dupa care ajung la nivelul ficatului, unde sunt eliminate din organism.

In timpul somnului, activitatea celulelor creierului se diminuaza cu aproximativ 60%, ceea ce permite eliminarea mai eficienta a deseurilor.

Beta-amiloizii – proteinele care formeaza bine cunoscuta aglomerare plachetara identificata la nivelul creierului bolnavilor de Alzheimer – sunt eliminati in cantitati semnificativ mai mari in timpul somnului.

1. Deficiente de somn cauzate de dereglarea ciclului circardian se manifesta prin cilclurile somn-veghe decalate: fie somn timpuriu (ni se face somn foarte devereme si ne sculam mai devereme) fie adormim foarte tarziu. Prima situatie nu este atat de grava caci desi ne sculam mai devreme („cu noaptea in cap”) se pot face totusi orele de somn (7-8 ore).

In al doilea caz insa, majoritatea celor afectati trebuie sa se scoale fara a-si fi „facut somnul” fie datorita faptului ca restul celor din casa se scoala si ne trezesc, fie fiindca trebuie mers la serviciu. Acest fel de deficienta a somnului se datoreaza unei dereglari hormonale cauzate de niveluri scazute de Melatonina. In aceste cazuri se recomanda administrarea produsului natural Melatonina forte.

2. Dereglari ale somnului provocate de stres, anxietate, oboseala cerebrala.

Aceste tipuri de dereglari sunt mai complexe si pot fi datorate unor dereglari de dopamina, serotonina sau combinatii.

Fiecare persoana afectata va trebui sa determine ce produs natural o ajuta in cazul respective. Se va determina care dintre urmatoarele produse este cel mai adecvat cazului respectiv: Gaba ne-sintetic cu P5P, Nervine, 5-HTP, formula K-198, Valeriana forte 4:1, Herbal Insomnia si St John’s Wort.

3. Somn cu intreruperi nocturne

Un somn „sanatos” este un somn neintrerupt, „presarat” cu vise. Somnul cu intreruperi poate fi cauzat de anumite deficient de minerale sau/si de o activitate deficient a glandei hipofize. Mineralul cel mai importatnt este magneziul (ca mineral dominant) asociat cu o doza mai mica de calciu. In aceste situatii se va adminstra Magneziu-4.

Un alt produs care actioneaza efficient in timpul noptii asupra glandei hipofize este HGH-Activator.

Dr. Mercola

dr-mercolaDr. Joseph Mercola nascut in 1954 in Statele Unite este unul dintre cei mai proeminenti cercetatori si promotori al Medicinei Complementare si Alternative din Statele Unite.

A absolvit doua facultati medicale: la Universitatea din Illinois (1976) si la Colegiul de Medicina Osteopatica din Chicago (1982).

A fost Presedintele grupului de medicina de familie la Centrul Sfantul Alexius. Este membru al Asociatiei Americane a Medicilor si Chirurgilor. Este membru in numeroase asociatii de medicina alternativa din Statele Unite. Este un colaborator al Dr. Oz.

Dr. Mercola este un oponent al medicamentelor de sinteza, promovand mentinerea sanatatii si tratarea bolilor pe cale alternativa, naturala fara produse farmaceutice constand din chimicale de sinteza, straine metabolismului uman.

Prin newsletter-uri regulate, Dr. Mecola educa marea masa a americanilor in ideea sa ia in mainile proprii sanatatea, sa se documenteze cat mai bine inainte de a incepe orice tratament fie cu medicamente de sinteza fie cu suplimente naturale.

A fost atacat de nenumarate ori de catre institutul medical din Statele Unite, in special din cauza opozitiei lui la vaccinari, in special cele anti-gripale dar si contra vaccinarilor contra gripei aviare sau gripei porcine precum si opozitiei lui la administrarea de medicamente de sinteza.

Teoria Dr. Mercola consta in ideea ca orice boala poate fi prevenita sau vindecata cu o dieta corespunzatoare si suplimente naturiste adecvate.

Cum v-am spus mai devreme, oamenii de stiinta au aflat, ca lipsa de somn are acelasi efect asupra sistemului imunitar ca stresul fizic sau boala.

Pur si simplu, chiar daca faceti totul corect in ceea ce priveste sanatatea Dvs, daca nu dormiti suficient, sanatatea si bunastarea vor suferi in continuare.

Moartea prematura este un efect al lipsei indelungate de somn!

Cercetatorii de la Universitatea din Rochester Medical Center (URMC), Centrul de Neuromedicina Translationala, cred ca ar fi descoperit inca un indiciu, de ce somnul este obligatoriu pentru buna sanatate a corpului, dar mai ales a creierului.

Raportul lor, publicat in revista Science, arata ca creierul are o metoda unica de eliminare a deseurilor toxice. Acest sistem a fost numit sistemul glymphatic.

AArgumentul pentru acest lucru este faptul ca sistemul glymphatic isi creste activitatea sa in timpul somnului, ceea ce permite creierului sa elimine toxinele, inclusiv proteinele nocive legate de tulburari ale creierului, cum ar fi Alzheimer.

Mai mult, cercetatorii au descoperit ca activitatea celulelor creierului se diminueaza cu aproximativ 60% in timpul somnului, fapt care permite eliminarea deseurilor intr-un mod mult mai eficient.

Potrivit autorului Maiken Nedergaard, MD, DMSc:

Acest studiu arata ca, creierul are diferite stari functionale cand doarme si cand este treaz. De fapt, natura reparatorie a somului provine din rezultatele curatarii active a subproduselor neuronale care se acumuleaza in timp ce suntem treji.``

Cum influenteaza somnul, sanatatea noastra fizica?

Somnul este, de obicei, unul din primele lucruri pe care oamenii le sacrifica atunci cand lucrurile merg mai dificil, iar acest lucru ar putea fi o greseala majora.

Cel mai rapid pot aparea tulburari de memorie semnificative chiar si dupa o singura noapte cu somn slab – persoana dormind doar 4-5 ore. Pe de alta parte exista si un impact negativ asupra capacitatii de a gandi in mod clar a doua zi, scazand capacitatea de rezolvare a problemelor care pot aparea.

Durerile de cap pot deveni cele mai mici griji ale noastre, daca incepem sa ignoram obiceiurile sanatoase de dormit. In afara impactului negativ asupra functiei imunitare – cum a fost mentionat mai devreme – lipsa de somn conduce la efecte negative cu privire la sanatatea dumneavoastra, precum deterioarea sistemului circadian, care este „conducatorul” ritmulului de activitate biologica la nivel celular. Intreruperile acestui ceas biologic au tendinta de se arata/a se manifesta si la exteriorul corpului uman.

De exemplu, lipsa de somn sau somnul intrerupt pe termen lung poate avea urmatoarele efecte negative:

  • cresterea risculului de boli de inima;
  • afectarea in mod negativ a capacitatii omului de a pierde kilogramele in exces sau de a mentine greutatea ideala. Acesta este efectul de metabolism modificat, pentru ca atunci cand sunteti lipsiti de somn, scade nivelul de leptina (hormon care da semnalele de satietate), in timp ce nivelul de ghrelin (hormon care semnaleaza foamea) se ridica;
  • cresterea tensiunii arteriale;
  • cresterea riscului de deces prematur.

Lipsa de somn poate contribui si la imbatranirea prematura, din cauza ca lipsa de somn interfera cu productia hormonului de crestere, care in mod normal este eliberat de glanda pituitara in timpul somnului profund (si in timpul anumitor tipuri de exercitii, cum ar fi antrenamentul de intensitate inalta).

Cum putem optimiza somnul nostru?

Mai jos sunt cateva sfaturi de top pentru un somn bun:

1. Evitati vizionarea televizorului sau folosirea computerului pe timp de noapte, sau cel putin o ora inainte de a merge la culcare, deoarece acest tip de echipament electric poate sa aiba un impact negativ semnificativ asupra somnului.

Ecranele TV si calculatoarele emit lumina albastra, aproape identica cu lumina, la care suntem expusi in aer liber in timpul zilei. Acest lucru „pacaleste” creierul sa creada ca este inca ziua, astfel suprimand secretia de melatonina.

2. Dormiti in intuneric complet, sau cat mai aproape de acest nivel.

Chiar si cea mai mica sursa de lumina din camera poate perturba ceasul intern si productia glandei pineale de melatonina si serotonina.

Deci, inchideti si usa dormitorului daca trebuie, ca sa scapati de lumina pe timp de noapte. Se recomanda, daca este posibil, eliminarea oricarei sursa de lumina pe toata durata noptii, chiar si atunci cand va ridicati sa mergeti la baie.

3. Mentineti temperatura din dormitor sub 21 de grade C.

Multi oameni au tendinta de a pastra in casele lor si in special in dormitoarele lor la etaj nive ridicat de caldura. Studiile arata ca temperatura optima a camerei de somn este intre 15 – 20 de grade. Pastrarea unei temperaturi prea rece sau prea cald in camera, poate duce la somn agitat.

4. Preferati o baie fierbinte cu 90 la 120 de minute inainte de culcare.

Acest lucru creste temperatura corpului, iar cand iesiti din baie aceasta va scadea brusc, transmitand semnale corpului Dvs. ca sunteti gata pentru somn.

5. Mutati ceasurile desteptatoare si alte dispozitive electrice cat mai departe de pat.

In cazul in care se utilizeaza aceste dispozitive, pastrati-le cat mai departe de pat, de preferinta, la cel putin 3 metri. Aplicand aceasta recomandare obtineti soua efecte imediat:

  • in primul rand, eliminati sursa de stres in momentul/momentele cand nu puteti dormi sau va treziti in timpul noptii;
  • in al doilea rand, lumina de la un radio cu ceas poate fi suficient? pentru a suprima productia de melatonina si de a interfera cu somnul. Telefoanele mobile, telefoanele fara fir si statiile lor de incarcare ar trebui sa fie in mod ideal, tinute cu trei camere departare de dormitor pentru a preveni campurile electromagnetice (CEM) daunatoare.

Somnul linistitor face parte dintr-un stil de viata sanatos

Exista dovezi convingatoare care arata ca, daca nu dormim suficient, ne punem in pericol propria sanatate.

Corpul uman poate suplini partial deficientele temporare cauzate de lipsa de somn!

Daca aceste deficiente temporare se dezvolta intr-un model negativ de dormit (cu somn mai putin de 5-6 ore pe noapte), atunci creste riscul slabirii sistemului imunitar, aparitiei de tulburari cerebrale degenerative si a multor alte boli!

Produsele mentionate in acest articol

Lasă un răspuns