Despre cancer | Articole medicale | Provita Nutrition
Home / Articole medicale / Despre cancer

Despre cancer

Ultimele statistici arata ca Romania se situeaza pe locul intii in lume privind numarul cazurilor noi de cancer! Ce poate fi mai grav si mai trist… Informindu-ne competent despre aceasta boala, vom sti mai bine cum se previne sau cum se reverseaza.

Pentru inceput, o definitie:

cancerul este o boala in care anumite celule din organism inceteaza sa mai functioneze normal.  Aceste noi celule mutante (codul genetic ADN a suferit o modificare) pe care le numim cancerigene, incep sa se multiplice necontrolat.  Simultan, ele incep sa-si dezvolte propria retea de vase sanguine, conducand treptat la formarea unei tumori.  Adesea, aceste celule anormale migreaza in circuitul sanguin al organismului de unde sint transportate spre alte zone, unde se localizeaza si formeaza alte tumori, slabind vitalitatea organismului, vlaguindu-l si in final, otravindu-l cu toxinele produse.

Concis, cancerul reprezinta un proces accelerat si haotic de crestere si dezvoltare necontrolata si eronata a celulelor afectate. Examinate la microscop, ele prezinta o configuratie si structura anormala, si dezorganizata – o totala dezordine biologica.

Paradoxal, cancerul este un fenomen „natural”, reprezentind reactia organismului in fata unui asalt neintrerupt de numerosi factori asupra mecanismelor sale de auto-reglare si mentinere a unei stari de echilibru. Orice celula din organism se poate canceriza, fapt care se si intimpla chiar zilnic. In conditii normale insa, sistemul imunitar fie distruge aceste celule degenerate, fie le reporgrameaza la o functionare normala. Dar daca este la rindul sau dereglat, sistemul imunitar nu mai poate stavili instaurarea bolii. Cancerul poate fi localizat (celulele canceroase nu migreaza inafara tesutului sau organului de origine), sau metastaza (se difuseaza in alte zone).

Exista 150  de tipuri diferite de cancer, care se pot grupa in cinci categorii majore:

  1. Carcinom: apare in tesutul epitelial care acopera suprafata pielii sau mucoasa gurii, nasului, gitului, cailor pulmonare, traiectului genito-urinar, si gastro-interstinal, sau invelisul interior al glandelor (sini, tiroida). Cancerul de plamini, mamar, de prostata, de stomac, de colon sau al pielii se prezinta sub forma de tumori solide.
  2. Sarcoma: afecteaza scheletul osos si tesutul conjunctiv care protejeaza organele si tesuturile (cartilagii, muschi, tendoane, tesut adipos, invelisul exterior al plaminilor si abdomenului, sistemul nervos central si al vaselor de singe.  Sarcomele se definesc tot ca tumori solide, se manifesta rar, si sint extrem de maligne.
  3. Leucemie: se formeaza in singe si maduva spinarii, dupa care leucocitele (celulele albe din singe) degenerate  incep sa afecteze splina si alte tesuturi.  Aceste tumori nu sint solide si se manifesta  ca o superproductie  de leucocite.
  4. Limfom: afecteaza glandele limfatice. Aceste glande au rolul de filtre, captind si eliminind impuritatile care se creeaza in organism. Ele se concentreaza in zona gitului, subtioarei, splinei, anghinala, centrul pieptului si in jurul intestinelor. Aceste tumori sint formate de obicei din leucocite anormale care se comaseaza in nodulii limfatici formind o structura solida. Sunt doua tipuri majore de limfoame:
    • boala Hodgkin (formatiuni canceroase caracterizate prin cresterea volumului nodulilor limfatici, splinei si ficatului, insotita de o anemiere progresiva).
    • limfomul non-Hodgkin (alt gen de limfom malign).
  5. Mielom: este un tip rar de tumora care afecteaza celulele plasmei sanguine producatoare de anticorpi, sau celulele din maduva spinarii generatoare de celule sanguine.

O trasatura fundmentala a celulelor canceroase este longevitatea (practic, ele sint imortale).  Conglomerate de astfel de celule devin aidoma parazitilor, formindu-si propria retea  de vase sanguine, alimentindu-se din singele gazdei. Si astfel ia nastere tumora ca inflamatie generata de o dezvoltare anormala a unor celule. Cand aceasta tumora invadeaza tesutul sanatos adiacent, sau se indreapta spre alte tesuturi prin sistemul limfatic sau sanguin, ea devine maligna. Boala devine letala in cea de-a doua faza: metastaza (desprinderea de tumora initiala, navigarea via sistemul circulator, si colonizarea altor tesuturi). Se formeaza asfel tot mai multe tumori pina cand organismul este coplesit, slabit, epuizat si otravit de toxine.  In general, decesul survine in urma unei banale infectii provocate de o bacterie, virus sau ciuperca – microbi care altfel, ar fi anihilati de un sistem imunitar sanatos.

Conform cercetarilor la zi, nu exista o singura cauza a acestei boli devastatoare, dupa cum nu exista deocamdata nici o terapie sau substanta „magica” vindecatoare. La aparitia si dezvoltarea cancerului concura o multitudine de factori interdependenti. In prezent, se stie ca tumorile apar in urma unor modificari sau rearanjari la nivelul informatiei genetice stocate in AND-ul fiecarei celule, in doua etape: initierea si promovarea. Factorii cancerigeni de initiere interactioneaza nemijlocit cu AND-ul celular si pot fi: fum de tigara, poluarea mediului ambiant, pesticide, metale grele, produse chimice industrale, virusi, radiatii, radicali liberi, hormoni (mai ales estrogeni).

Concret, o alimentatie saraca in fibre vegetale prelungeste tranzitul substantelor cancerigene in traiectul intestinal favorizindu-le dezvoltarea. Deteriorarea functiilor metabolice modifica functionarea unora dintre enzimele de dezactivare a substantelor cancerigene, permitindu-le astfel sa interactioneze direct cu AND-ul. Alteori, celulele se reproduc prea rapid si nu mai ramine timp pentru procesul de aplicare a corectiei. Aceasta permite ca dereglarile survenite la un moment dat in structura AND sa se transmita ca atare generatiei urmatoare de celule devenind astfel mutatie definitiva. Alteori, procesul de reparare a AND-ului poate fi intrerupt de un factor cancerigen initiator cum sint metalele grele (mercur, plumb, cadmiu) care de regula, impiedica corectarea codului genetic ADN.

Dupa initierea procesului cancerigen, boala poate ramine nedetectata chiar multi ani la rind. Aceasta perioada latenta este marcata de actiunea factorilor promotori. Acestia nu afecteaza direct AND-ul celular, dar amplifica destabilizarea, perimitind proliferarea anormala a celulelor cancerigene. Daca asaltul factorilor cancerigeni este sustinut, tumorile pot sa se dezvolte nestijenit, chiar in conditiile unui sistem imunitar competent.

O tumora sau leucemia se dezvolta:

  • cand celulele canceroase se multiplica masiv ca urmare a unui exces de factori de initiere, sau
  • cand anihilarea celulelor canceroase din organism este ingreunata din cauza unui sistem limfatic supraincarcat sau a unui sistem imunitar compromis.

Iata citiva din factorii majori de initiere si promovare a fenomenului cancerigen:

  1. Soarele: in special razele ultraviolete – B sau C. In prezent, radiatiile ultraviolete sint chiar mai puternice din cauza amplificarii gaurii din straturile de ozon in zona Antarcticii.
  2. Expunerea cronica la campuri electromagnetice: suntem permanent expusi acestor cimpuri generate de televizoare, computere, telefoane mobile, cuptoare cu microunde, iluminatia din locuinte sau birouri, linii de inalta tensiune. Aceste cimpuri afecteaza enzimele raspunzatoare de controlul procesului de crestere, expresie a genelor din sctructura AND, diviziunea si multiplicarea celulara normala.
  3. Anomalii magnetice ale pamantului: acestea intensifica conductivitatea electrica a solului si aerului.
  4. Poluarea toxica de interior din locuinte si birouri: datorata in special materialelor de constructie, materialelor plastice, vopselor etc.
  5. Radiatiile ionizante: prin natura lor de inalta energie, radiatiile ionizante pot smulge electroni din structura materiei. De pilda, tehnologia pe baza de raze X (75% din cazurile de cancer mamar sint provocate de iradieri medicale cu razeX), sau emanatiile ionizante ale lampilor fluorescente, monitoarelor de calculator, ecranelor de televizor.
  6. Radiatiile nucleare: reactoarele nucleare emit zilnic mici cantitari de gaze radioactive. Are loc poluarea radioactiva a caderilor de ploaie care se acumuleaza in sol si contamineaza ulterior circuitul de hrana, ajungind in final si in apele municipale.
  7. Perticide/ierbicide: acestea se acumuleaza in final in tesuturile adipoase (de grasime) ale pestilor, vitelor, animalelor salbatice si oamenilor. In organanismul uman, aceste substrante cancerigene lipo-solubile se acumuleaza in organele cu o mare proportie de tesut adipos(creierul, organele sexuale, glandele mamare).
  8. Toxine industriale: s-au identifiat peste 400 de compusi chimici toxici in tesuturile organismului uman.
  9. Ape poluate: pesticide si alte chimicale toxice folosite in agriculturi, sau metale grele, solventi; clor in apa potabile; fluor in pasta de dinti (fluorul se claseaza pe locul doi dupa arsenic ca fiind cele mai otravitoare toxine).
  10. Fumatul: fumul de tigara contine peste 2.000 de compusi chimici, multi dintre ei otravitori sau carcinogeni.
  11. Terapii hormonale: gresit administrate.
  12. Medicamente de inhibare a sistemului imunitar: antibiotice, vaccinuri, medicatia anti-alergica sau post-operatorie dupa grefe de organe, etc.
  13. Aditivi chimici in alimente: au fost identificati pestre 3.000 in magazinele de consum din SUA. Printre cele mai frecvente se numara: indulcitori artificiali (aspartam, zaharina, ciclamate), conservanti, coloranti (mai ales Nr.2 si Nr.3), monoglutamat de sodium, benzoati, nitriti, etc.
  14. Toxicitate cu mercur si alte metale grele: metalele grele interactioneaza ca radicali liberi cu mare agresivitate.

Alimentatia si deficiente nutritionale

Starea noastra de sanatate sau de boala depinde in mare masura de alimentatie. Cercetarile releva ca 60% din cazurile de cancer la femei, si 40% – la barbati sint provocate de urmatorii factori nutritionali:

  • Comsum excesiv de proteina animala care genereaza cantitati mari de deseuri metabolice dintre care unele pot fi convertite in nitrosamine si saruri de amoniu puternic cancerigene. Produsele de carne in SUA contin in general, cantitati mari de grasimi si toxine lipo-solubile (pesticide, ierbicide). In special carnea de vaca este periculoasa (cancer mamar sau de prostata). Alti factori cancerigeni apar la gatit in conditii de temperatura inalta si timp indelungat (carne fripta sau la gratar). Recomandabil: fiarta sau la cuptor.
  • Consum excesiv de carbohidrati/zahar rafinat: se considera ca zaharul si faina alba au efect negativ nemijlocit asupra dezvoltarii cancerului, anulind chiar efectul benefic al alimentelor protectoare cum este fibra vegetala. Cand se consuma zahar, sau produse pe baza de zahar, organismul produce insulina, iar excesul de insulina promoveaza cancerul mamar la fel ca si estrogenul. Zaharul si produsele pe baza de zahar au o capacitate remarcabila de debilitare a sistemului imunitar. Fenomenul incepe la 30 de minute dupa ingerarea zaharului, si se poate mentine 5 ore. Asta inseamna ca sistemul imunitar al multor americani este cronic (fara intrerupere) afectat prin consumul excesiv de zahar, ascuns in multe allimente rafinate.
  • Consum excesiv de fier: multe din cazurile de cancer actuale in SUA ar putea fi datorate unui consum excesiv de carne de vita (sursa foarte bogata in fier). Nu se stie clar daca fierul sau grasimea de vaca (contaminata de antibiotice si hormoni) promoveaza dezvoltarea tumorilor, dar excesul de fier genereaza cu certitudine un mare volum de radicali liberi distrugatori.  Alte surse cumulative ar fi adaosul de fier in toate produsele de panificatie, proportia inadecvata a fierului in complexele vitaminice, si oalele sau tigaile din bucatarie.
  • Consum excesiv de alcool (inclusiv bere): alcoolul poate accelera dezvoltarea unei tumori prin inhibarea unor componente ale sistemului imunitar.
  • Consum excesiv de cafeina: mai ales in cafea, ceai (excluzind ceaiul de plante), produse cola si ciocolata. Excesiv inseamna peste 3 cafele pe zi. Cafeina poate afecta structura genetica si poate submina mecanismele normale de corectie la nivelul AND.
  • Stresul cronic sporeste riscul inbolnavirii de cancer prin vlaguirea sistematica a sistemului imunitar si dereglarile hormonale pe care le antreneaza.
  • Stari afective toxice: ele reprezinta o realitate chimica in organism (emotii negative si principii absolute sustinute cu patima).
  • Hipotiroidism
  • Toxicitate intestinala si perturbari de digestie: situatia apare cand intestinele devin supraincarcate si intoxicate, in functie de ce si cum mincam, si in functie de modul in care eliminam deseurile de digestie. Se creeaza o stare de toxicitate in organism si incapacitate de a mai absorbi nutrientii necesari mentinerii starii de sanatate. Tranzitul intestinal al multor persoane atinge recordul de 50-70 ore in prezent, ceea ce inseamna ca scaunul are timp sa intre in descompunere, micro-organismele daunatoare au timp sa prolifereze, iar toxinele au timp sa se dezvote si sa otraveasca tesuturi. Alimente care produc secretii de mucus (lactate, oua, carne) aduc o contribuie substantiala la incetinirea tranzitului intestinal. In urma ingerarii acestor alimente (si mai ales, insotite de produse din faina), un strat mucoidal se formeaza pe peretii interiori ai intestinelor.  Acest strat blocheaza absorbtia in singe a substantelor nutritive de baza, si ofera un mediu ideal de proliferare a bacteriilor, ciupercilor (fungi), drojdiilor si parazitilor. Acest scenariu creeaza conditia de disbioza (dezechilibru in flora intestinala): continutul intestinului se descompune (putrezeste) generind compusi chimici vatamatori.
  • Paraziti
  • Virusuri
  • Blocajul organelor si cailor de detoxificare , cu precadere ficatul. Pentru a preveni cancerul cu succes, sistemul de detoxificare al ficatului trebuie sa functioneze optim.   In caz contrar, ficatul nu mai poate descompune si elimina multitudinea de agenti cancerigeni cu care se confrunta zilnic.
  • Organismul devine vulnerabil.
  • Abundenta de radicali liberi. Radicalii liberi sint molecule foarte instabile (le lipseste un electron din structura atomica) si cauta cu aviditate si viteze nucleare sa fure un electron dintr-o alta molecula; aceasta este implicit destabilizata, devine la rindul ei un radical liber…deci o nesfirsita reactie in lant cu efecte devastatoare pentru organism. Organismul devine cimpul de batalie al acestor focuri incrucisate. Radicalii liberi ajung in organism pe toate caile (aer, apa, hrana), iar o alta parte este produsa de organism in cursul unor procese interne (generarea de energie ATP, metabolismul grasimilor, actiunea imunitara a limfocitelor, activitatea detoxifianta a ficatului, etc. Diferenta dintre o funtionare normala a sistemului imunitar (inclusiv dezactivarea radicalilor liberi) si initierea unui potential proces cancerigen consta in volumul de antioxidanti disponibili in organism. Antioxidantii (anti-oxidare) sint substante biochimice naturale care protejeaza celulele vii prin cedarea cu usurinta a unui electron. Multi dintre oxidanti sint nutrienti (cu precadere vitamina C si Vitamina E), iar altii sint produsi de organism (glutationa).
  • Deficit de oxigen la nivel celular: una dintre numeroasele teorii asuprea cancerului apartine biochimistului german Otto Warburg, laureat al Premiului Nobel (1931) pentru descoperirea conform careia deficienta de oxigen si fermentatia la nivel celular sint trasaturi proprii cancerului. Conform acestei teorii, cand sint private de oxigen, celulele revin la starea lor „primitiva”, generind energie nu pe baza de oxigen (toate celulele din organismul uman sau animal produc energie folosind oxigenul – respiratia aeroba), ci prin fermentatia zaharului (glucozei). Glucoza se descompune in acid lactic si creeaza un dezechilibru al raportului acid/baza in organism (factorul pH sanguin). Pe masura ce aciditatea singelui creste, devine tot mai greu pentru fiecare celula sa foloseasca oxigen. „Toate celulele normale au absoluta nevoie de oxigen”, releva Warburg, „pe cand celulele canceroase pot supravietui in lipsa acesuia”. Deficienta de oxigen in organismul uman apare in urma expunerii indelungate la aerul poluat al oraselor, ca rezultat al unei respiratii superficiale (nu profunde), al sclerozei, al bolilor de plamini, sau lipsei de miscare.
  • Oncogene (onco=masa tumorala). Oncogenele sint gene din structura AND care initiaza masa tumorala si pe care cercetatorii le-au identificat ca fiind capabile sa cauzeze, initieze sau declansseze cancerul. Se considera ca oncogenele transforma celule norrnale in celule canceroase, si 20% din bolile de cancer la om sint partial declansate de aceste mutatii oncogenetice. La oamenii sanatosi, activitatea oncogenelor este anihilata de alte gene (denumite anti-oncogene) avind rolul de suprimare a tumorilor. In conditii de viata normala, anti-oncogenele preintimpina multiplicarea celulara necontrolata ce poate conduce la formarea tumorilor.
  • Predispozitie genetica: in prezent, cercetatorii folosesc termenul de sindrom al cancerului mostenit din familie care descrie tendinta unor anumite tipuri de cancer (mamar, de colon sau ovarian) de a se declansa la generatiile urmatoare in cadrul aceleiasi familii. Multi cercetatori considera ca aceste cancere mostenite se explica prin mutatii genetice care au loc la un moment dat la nivelul genelor de dezactivare a unor tipuri de tumori cancerigene (melanom si cancer pancreatic, cancer mamar si ovarian, cancer uterin si de colon, sarcom cerebreal).

In partea a doua a acestui editorial, vom prezenta aspecte de detectie timpurie, de prevenire, de dieta si nutritie, tratamente alternative, terapii de fortificare a sistemului imunitar, tratamente pe baza de plante medicinale, precum si recomandari finale. De asemenea, pentru cei interesati sa aprofundeze unele aspecte mentionate, va stam la dispozitie cu recomandari asupra lucrarilor si studiilor stiintifice medicale recente, care au facut baza acestei expuneri.

Detectie timpurie

Analizele obisnuite de depistare a cancerului in medicina traditionala sunt:

  • examen general anual;
  • tomografie axiala computerizata (CAT);
  • imagistica prin rezonanta magnetica (MRI);
  • radiografie cu raze x;
  • mamografie – cancer mamar;
  • testul PAP –  cancer cervical;
  • analize pentru markeri tumorali:
    • alfa fetoproteina AFP;
    • CA 15.3 Cancer san;
    • CA 19.9 Cancer tract digestiv;
    • CA 125 Cancer sfera genitala;
    • CEA Antigen carcinoembrionic;
    • PSA Antigen prostatic specific (cancer prostata);
    • FPSA Antigen prostatic specific;
    • CA 242 Cancer gastro-intestinal;
    • NSE Cancer plaman;
    • Feritina;
    • Beta 2 microglobulina;
    • Sangtec 100 – cancer piele melanom;
  • biopsie (preluarea de proba si analiza ei in laborator specializat).

In medicina alternativa, exista si alte metode de depistare timpurie a cancerului:

Testul  AMAS

Este aprobat de FDA (in SUA) si disponibil tuturor medicilor din lume prin Laboratorul “Dr. Bogoch’s Oncolab”.  Testul detecteaza cancerul cu pina la 19 luni in avans fata de metodele clasice , si are o acuratete de 95% la prima analiza si 99% la repetarea ei.  Analiza AMAS depistreaza orice forma de cancer in stadiile incipiente.   Testul consta in ananliza probelor de singe pentru a identifica prezenta (sau absenta) anticorpilor impotriva cancerului.  AMAS = “anti-malignin antibody screen” – depistarea anticorpilor impotriva invelisului proteic intern (malignin) al celulelor canceroase.

Termografie

Folosita in SUA si Europa din 1962.. Analiza se bazeaza pe emisii de caldura in spectrul infrarosu din zonele investigate.  In cursul proceselor de conversie energetica la nivel celular (metabolism celular), celulele emit caldura. Formatiunile canceroase manifesta tendinta de a emite mai multa energie in spectrul infrarosu, fiind mult mai putin controlate de sistemul nervos autonom. Termografia inregistreaza emisiile variabile de caldura, afisate pe un monitor  de calculator, si furnizeaza o platforma de diagnostic asupra functionarii unei anumite zone din organism. De pilda, in cazul glandelor mamare, termografia ofera un sistem foarte timpuriu de avertizare, uneori chiar cu 5 ani inainte ca tumora sa fie detectabila prin mamografie. Majoritatea tumorilor la sin evolueaza foarte incet (chiar 20 de ani) inainte de a fi diagnosticate prin tehnicile obisnuite. In aceste stadii timpurii, cancerul mamar poate fi stopat si reversat cu usurinta. Procedura nu antreneaza nici un risc pentru pacienta, dureaza citeva minute, iar datele sint interpretate rapid cu programe de analiza a imaginilor. Organul nu este agresat in nici un fel (fara iradiere, fara dureri sau compresiunea sinilor in aparat). In plus, termografia nu depinde de densitatea tesutului, fata de mamografie care se dovedeste mai putin eficienta in cazul tesutului mamar dens. Termografia incepe sa fie analiza initiala preferata, mamografia putind fi folosita ulterior pentru redarea cu exactitate absoluta a locatiei tumorii.

Prevenirea cancerului

La acest capitol, se pot face multe. Esential este mentinerea unui sistem imunitar sanatos si potent.

Aceasta se poate realiza:

  • printr-un consum cit mai des de nutrienti care fortifica sistemul imunitar;
  • prin evitarea alimentelor care stinjenesc sau blocheaza functionarea sistemului imunitar;
  • prin reducerea stresului emotional si mental din viata de zi cu zi.

Dieta si nutritia

Cancerul pare sa fie o boala de nutritie si stil de viata, ceea ce se releva in multe din publicatiile medicale. O mare proportie din cazurile de cancer se asociaza cu factori de dieta. Institutul National American pentru Cancer (NCI) recomanda reducerea grasimilor din alimentatie in proportie de sub 30% din totalul zilnic de calorii, si sporirea consumului de vegetale, zarzavaturi si fructe proaspete.  Este necesar ca acestea sa fie ecologice (teoretic, ne-contaminate de pesticide, ierbicide si fertilizatori chimici cancerigeni, si mult mai bogate in vitamine, minerale si alti nutrienti), iar carnea sa fie consumata preferential la cuptor (in sos, apa sau vin, si acoperita) sau fiarta.

Fireste, se recomanda reducerea consumului de zahar, alcool si cofeina, precum si evitarea alimentelor super-procesate (contin grasimi hidrogenate, aditivi, coloranti, conservanti – chimicale cancerigene identificate de organism ca agenti ostili). Prezentam in continuare o succinta enumerare a nutrientilor si alimentelor mai importante care compun aceasta terapie.

Suplimentele utile in preventia cancerului

  • Beta-caroten/carotenoiziprecursor al vitaminei A. Protector mai ales impotriva cancerului cervical.  Protejeaza de asemenea plamanii impotriva fumului de tigara.
  • N-Acetil-Cisteina (NAC): elimina anumite metale grele in special arseniul (care se gaseste in fumul de tutun).
  • Vitamina B6una dintre cele mai studiate vitamine. Este solubila in apa, de aceea nu poate fi stocata in organism si deci trebuie inlocuita zilnic. Contribuie la: tranasformarea hranei in energie, mentinerea tonusului musculaturii din structura sistemului gastro-intestinal, buna functionare a sistemului nervos, a pielii, parului, ochilor, gurii si ficatului. Controleaza nivelul homocisteinei (un amino-acid) in singe asigurind protectia cordului. Mai contribuie la generarea de noi celule, mentinerea integritatii neuronilor, producerea de hematii (celule rosii din singe), buna functionare a sistemului imunitar, mentinerea balantei hormonale. Simptomele de deficienta sint: inflamatii ale pielii, apatie, anemie, convulsii, pietre la rinichi.
  • Inositolmembru neoficial al familiei de B-complex. Se regaseste in fiecare celula asigurind comunicatia intre celule si mediul lor inconjurator. Se gaseste mai ales in  alimente bogate in fibra vegetala. Ajuta indeosebi ficatul in eliminarea grasimilor.
  • Vitamina Cputernic antioxidant pentru toxinele solubile in apa. Printre componentele imunitare cele mai active impotriva agentilor cancerigeni se numara celulele ucigase (natural killer cells) care devin active numai daca contin o proportie relativ mare de vitamina C. De asemenea, vitamina C stimuleaza prductia de interferon. Si sa nu uitam ca spre deosebire de animale, organismul uman nu isi poate produce propria vitamina C, si deci trebuie luata din alimentatie si suplimente.In ultimul timp asocierea unor doze mari de vitamina C (acid ascorbic) cu ciuperca Reishi a dat rezultate bune in tratarea cancerului de diferite forme
  • Vitamina Dclasificata ca hormon. Pare sa detina proprietati de anihilare a celulelor conceroase; inhiba formarea de noi vase sanguine in jurul tumorilor, induce reversia celulelor canceroase in celule normale (re-diferentiere celulara), si promoveaza fenomenul de sinucidere (apoptosis) in celulele canceroase.
  • Vitamina Eputernic antioxidant pentru toxinele solubile in grasimi. Suplimentele din produse naturale sint mult mai eficiente decit versiunea sintetica. Ajuta indeosebi impotriva cancerelor digestive, cancerului la san sau ovare. Cum exista mai multe forme de vitamina E, se recomanda administrarea unui complex de vitamine E asociate cu tocotrienoli cum ar fi de exemplu vitamina E8.
  • Acidul folicindispensabil in sinteza ADN si ARN (elementele genetice ale celulelor).
  • Seleniulajuta in procesul de detoxificare si prevenire a tuturor formelor de cancer.
  • Calciulvital pentru sistemul osos, pentru protectia impotriva cancerului de colon si pentru metabolismul celular. Forma preferata care are de asemenea si efect alcalinizant este Calciul coral.
  • Iodul: indeosebi in hrana marina (kelp), sare iodata. Protejeaza in special impotriva cancerului mamar. Necesar in metabolismul energetic si procesul de crestere si refacere a tuturor tesuturilor
  • Magneziulimplicat in sinteza ADN si ARN, si in mentinerea balantei acid/baza (pH) din singe si tesuturi.
  • Zincul: indispensabil in sinteza ADN, ARN.  Protejeaza in special cancerul de prostata
  • Calciu D’glucarat: inhibeaza anumite enzime ajutand astfel la eliminarea din organism a toxinelor carcinogene. S-a dovedit de asemenea clinic potenta calciului d-glucarat de a stopa initierea cancerului si metastazarea.
  • Coenzima Q10genereaza energie in toata materia vie cu respiratie aeroba (pe baza de oxigen). Puternic antioxidant pentru inima, ficat si rinichi. Intensifica activitatea macrofagelor (componente ale sistemului imunitar)
  • Usturoivalente extraordinare. Necesita un capitol separat.
  • Broccoli: SGS (extrasul din muguri de Broccoli salbatec) blocheaza dezvoltarea tumorilor.  Putine calorii. Multa fibra. Bogata in vitamina C si caroten.
  • Varza: (inclusiv varietatile chinezesti). Activeaza enzimele de detoxficare ale ficatului. Antioxidanta. Coordoneaza celulele albe din singe (leucocite), denumite „gunoierii sistemului imunitar”, si citokinele (mesageri intre componentele sistemului imunitar). Intrucit sulful din componenta varzei poate inhiba activitarea glandei tiroide, se recomanda a se consuma gatita.
  • Vasc, poate ajuta in stoparea evoultiei cancerului.
  • Rosiile: contin licopena (carotenoid – pigmentul rosu) cu proprietati antioxidante si protectoare in special impotriva cancerelor de prostata, cervical, interstinal.  Sosul sau pasta de tomate sint mai concentrate in licopena decit rosiile proaspete.
  • Ciupercile terapeutice: stimuleaza sistemul imunitar, cordul si longevitatea. Una dintre cele mai studiate ciuperci este varietatea Shiitake cu efect de neutralizare a celulelor canceroase. Rezultate de exceptie s-au obtinut insa si cu Reishi Ganoderma, Maitake in special produsele cu procentaj mare de D-fraction iar in ultimul timp s-a remarcat „Yun-Zhi” deaemenea cunoscuta sub denumirea de „Turkey Tail” (coada curcanului). Specialistii japonezi a reusit sa incruciseze anumite specii de ciuperci terapeutice si apoi sa extraga din miceliul acestora o substanta denumita AHCC (Active Hextrose Correlated Compound) folosita cu succes in Japonia in tratamentul cancerului si a hepatitei C. O alta ciuperca cu mare potential terapeutic in cancer si cu efecte excelente in recuperarea post chemo sau radio terapie este Cordyceps.
  • Acizii grasi Omega 3: parte integrala a tuturor membranelor celulare din organism si a organelor cu proportie mare de grasime (creier, glande mamare). Inhiba mai ales cancerul mamar. Sursa principala animala de Omega 3 este grasimea pestilor  din apele reci de adincime, iar sursa vegetala este uleiul de in.
  • Oxigenul: oxigenul este un element vital pentru buna functionare a celulelor. Celulele canceroase nu se pot dezvolta in prezenta oxigenului. Insuficienta oxigenare a celulelor sta la baza initierii multor cancere. Suplimentarea cu Oxigen aerobic poate aduce un aport suplimentar de oxigen in sange benefic in preventia cancerului dar si pentru o buna functionare a creierului sau a muschiului cardiac.
  • Fibra vegetala: inglobeaza si transporta toxinele spre eliminare din organism. Se recomanda cel putin 30 gr de fibra zilnic.
  • Bacterii benefice: cea mai comuna este Acidofilus. Colonizeaza intestinul subtire sanatos. Functii:
    • Activeaza direct impotriva tumorilor.
    • Detoxifica (prevenind formarea toxinelor cancerigene).
    • Reduce nivelul colesterolului.
    • Mareste competenta imunologica (contribuind la producerea de vitamine din complexul B).
    • Controleaza ne-proliferarea bacteriilor si drojdiilor potential patogene din intestinul subtire
    • Mirodenii: pulberea de curry (specifica bucatariei indiene), usturoi, ardei rosu iute (cayenne), rozmarin, cimbru, ginger, coaja de lamiie.  Efecte benefice multiple: anticancer, antioxidant, alcalinizante.
    • Apa: foarte important sa procurati apa curata, filtrata sau de izvor, lipsita de toxine cancerigene, pesticide sau toxine industriale. Este singura cale da a elimina toxinele odata extrase din organe si deversate in singe de organism. In lipsa apei care sa le dizolve si sa le transporte spre organele de eliminare, toxinele se re-depoziteaza in tesuturi (auto-intoxicatie). Studii recente au aratat insa ca apa pe care o consumam s-ar putea sa nu fie apa de care organismul nostru are nevoie. Apa cea mai buna ar fi apa care daca nu este identica cel putin este aproape de „apa primordiala” in snesul ca are caracterele magnetice ale acesteia (spinii atomilor din compozitia apei care determina magnetismul acesteia sunt in faza creind un camp magnetic compatibil cu cel al organismului). In acest sens au aparut anumite produse care corecteaza magnetismul apei. O „apa buna” trebuie de asemenea sa fie alcalinizanta. Un mod simplu de a obtine aceasta alcalinizare este adaugarea in apa a catorva picaturi de Minerale trasoare coloidale sau de Calciu coral.
    • Toxine din mediul inconjurator: atentie la chimicalele si contaminantii cancerigeni la care va expuneti zilnic (produse folosite in bucatarie, gradina, cosmetice, ambalaje, bauturi,doctorii, materiale dentare, etc.)  Efectul lor este cumulativ.  Inlocuiti chimicalele de curatire din baie si bucatarie cu o solutie din apa, otet, bicarbonat de sodiu, borax.
    • Stres: in conditii de boala, este foarte important sa se examineze aspectele majore de viata (locul de munca, inter-relatiile sociale si de familie, conditiile de trai si locuinta, viata sexuala), pentru o atenuare a tensiunilor mentale si emotionale (corelate cu starea sau frica de boala).
    • Minerale trasoare coloidale: refac balanta mineralelor rare si alcalinizeaza organismul la nivel celular.

Tratamente

Inainte de a lua o decizie, este ideal ca bolnavul de cancer sa se informeze asuprea tuturor tratamentelor conventionale si alternative. In general, medicii oncologi considera cancerul ca o tumora, care se va difuza in tot organismul, otravindu-l daca nu este depistata la timp.

Oncologia conventionala aplica in prezent trei tipuri de tratamente:

  • Chimioterapia: substantele folosite in tratament sint toxice si cancerigene, deteriorind grav sistemul imunitar;
  • Iradierea: este la fel de periculoasa prin efectele secundare, slabirea sistemului de aparare, si un risc sporit de leucemie;
  • Chirurgia: este o solutie viabila daca se efectueaza la timp (inainte de metastazare) si presupune o chiuretare absolut perfecta a zonei tumorale.

La prima vedere, situatia pare deconcertanta, dar cercetarile continua in multe laboratoare din lume cu finantari din ce in ce mai substantiale. La randul sau, medicina altermativa aduce zilnic contributii tot mai incurajatoare la descifrarea acestei maladii.

Medicina alternativa considera cancerul ca o manifestare a unui organism dezechilibrat al carui mecanism de aparare s-a dereglat si nu mai poate distruge celulele cancerizate asa cum era capabil sa faca pina atunci. In esenta, un organism sanatos nu se inbolnaveste de cancer – boala reflectind o functionare generala dereglata a intregului organism, si nu o afectiune la nivel local. Terapiile alternative urmaresc fortificarea sistemului imunitar prin asocierea mai multor terapii lipsite de toxicitate. Avand cauze multiple, cancerul reclama abordarea tuturor factorilor generatori.  Se afirma ca terapiile alternative ofera si ele sperante reale in tratamentul cancerului. Unele pot da rezultate bune pentru un anumit tip de cancer, putind fi ineficace in alte cazuri. Este un domeniu relativ nou de cercetare aplicata cu rezultate incurajatoare si eforturi  la fel de neobosite. O informare competenta si o deliberare strinsa cu medicii de resort conduc la cele mai bune decizii de tratament. Expunerea terapiilor alternative este un subiect prea vast pentru a putea fi inclus in articolul de fata. Mentionam insa citeva din cele mai bogate si competente surse de informare de pe Internet despre aceasta maladie.

In final, cateva aspecte de interes:

  • Drenarea sistemului limfatic inca inainte de inceperea unei terapii anticancerigene este absolut necesara pentru a asigura functionarea eficienta a sistemului imunitar. Produse precum Lymphstream si/sau esenta imunitara de la Organika (Herbalist’s Choice – tip Essiac++) dreneaza sistemul limfatic pregatindu-l pentru a conlucra eficient cu sistemul imunitar.
  • In China, terapia cancerului cu plante medicinale se bazeaza pe Ginseng si Astragalus. Se avertizeaza insa, ca o doza inadecvata, plante de calitate inferioara, sau prescrierea gresita a unei plante pot determina efecte adverse care pot fi grave. In Japonia, terapia cancerului se bazeaza pe combinatii din ciupercile terapeutice: Reishi, Yun-Zhi, Maitake, Shiitake, Cordyceps si Agaricus.
  • Celulele canceroase nu pot supravietui intr-un mediu alcalin si oxigenat; Exista acum terapii alternative prin care se mareste nivelul de alcalinitate al celulelor peste limita la care celulele canceroase sucomba in timp ce celulele sanatoase supravietuiesc. Combinatia de Germaniu Organic (GE-132) + Indole-3-Carbinol s-a dovedit foarte utila in tratarea cancerului fie in sine fie prin potentarea eficientei chimo terapiei.
  • Suplimentarea cu Oxigen aerobic da de asemenea rezultate in combinatie cu alte produse anticancerigene. Asta deoarece lipsa de oxigenare la nivel celular conduce la reactii anaerobe cu efect cancerigen in timp ce un aport sporit de oxigen este ostil celulelor canceroase.
  • Mecanismele de refacere a structurii ADN pot fi stimulate cu produse pe baza de sulf cum ar fi D.M.S.A. si MSM.
  • Noi terapii alternative se bazeaza pe stimularea productiei de Caspase-3 care are actiune apoptototica (determina moartea programata a celulelor canceroase).
  • Sarea actioneaza ca o otrava in organism (inhibind enzimele), iar potasiul este un activator al enzimelor fiind totodata un alkalinizant; Bolnavii de cancer vor evita sarea iar nivelul de potasiu din organism trebuie mentinut elevat.

Produsele mentionate in acest articol

Lasă un răspuns